Rousse.Info
Orgachim banner
Търсене в Помощ
Начало » Новини » Регион » МФ "Мартенски музикални дни" 2010: Тайната за дълголетието на камерният ансамбъл "Хилиард" е шеговития тон на общуване помежду им
Продажба на
употребявани автомобили

Увеличаване   Намаляване

МФ "Мартенски музикални дни" 2010: Тайната за дълголетието на камерният ансамбъл "Хилиард" е шеговития тон на общуване помежду им

15 Март 2010 08:05:42

Реклама
Русенски университет 2016 г.

Феремерски пазар в събота в Русе

Тайната за дълголетието на камерният ансамбъл "Хилиард" е шеговития тон на общуване помежду им. Ансамбълът се смята за една от най- добрите камерни вокални групи в света. Изпълненията му са ненадминати, както в старата така и в новата музика. Състои се от четири гласа: контратенор, тенор, тенор и баритон. Изключителният стил и високото музикално майсторство са привлекателни за слушателя, започвайки със средновековния и ренесансов репертоар и стигащи да произведения написани специално за тях. Концертират и записват със симфоничните оркестри на Би Би Си, Лондонския филхармоничен оркестър, Филаделфийския оркестър и други. През 2004 година ансамбъл Хилиард отбелязва своят 30 – ти юбилей от създаването си, носейки бароков привкус с участието си в Холандския фестивал, в Ливърпул и Единбург. Въпреки многото ангажименти участниците отделят време за тези, които искат да ги следват в музикалното майсторско пеене. Много скоро Хилиард ще прави съвместен концерт с подобна млада формация.

Известен художник на миниатюри от началото на 16-и век става кръстник на един от най - реномираните вокални квартети в света. Противно на широко разпространеното мнение, че съставът е наречен на основателя си Пол Хилиър, изпълнителите са избрали да носят името на миниатюриста Никълъс Хилиард. Те дори носят винаги със себе си книга с негови портретни миниатюри, за да ги показват на любознателните си читатели.

"Причината да изберем това име е, че когато започвахме като квартет, повечето музикални групи носеха имена на композитори. Ние решихме да бъдем различни и да изберем името на художник, и то такъв, който рисува миниатюри, защото възприемаме нашите музикални изпълнения именно като такива миниатюри", казват певците.

"Хилиард" гостува на фестивала за втори път, като остават верни на своите концертни програми - съчетание на стара и съвременна музика. Самите музиканти признават, че за тях не е важно кога е написано произведението, а какво отразява. Така те поднесоха на слушателите си в Русе комбинация от творби, създадени в Англия, Франция и Канада. Наред с кратките старинни мадригали на вечните теми за любовта и смъртта прозвучаха и две по - големи - епическа северна поема на Вельо Тормис и музика от Елизабет Лидъл по текст от романа "Моби Дик".

Изборът на толкова диаметрално противоположни епохи, които са разделени от няколко века не е случаен. "Избрахме да пеем ранна музика, защото тя беше много подходяща за нашите гласове, тъй като те не отговарят на стандартната подребна на гласовете - контратенор, два тенора и баротино. Има много малко групи, които имат това съчетание. Обикновено гласовете са поравно разделени, има средно висок, ниско висок и нисък глас. Нашите гласове са много по - близко един до друг, в много по - малък диапазон. Имаме един долно среден глас, два равностойни гласа във високата среда и още един за останалото. Музиката, която се пише за нас, трябва да е доста по - различна, много по - компактна. Има малко музика от периода от 17 век до наши дни, която да е подходяща за нашия комплект гласове. Освен това винаги певческите изпълнени яв този период са съпроводени от музика, а ние сме акапелна група. Що се отнася до съвременната музика, която изпълняваме, тя е написана специално за нас", казват четиримата. Те опитват да научат младите групи, с които работят, че едно от най - важните неща е да се свържат с композитори, които да напишат музика за тях. Защото ако тази връзка липсва, те ще изпълняват само стара музика и няма да имат развитие.

Дейвид Джеймс, Роджърс Коуви - Крамп, Стивън Харолд и Гордън Джоунс проявяват сериозен интерес и към православната музика. В проекта на норвежкия саксофонист Ян Гарбарек те изпълняват църковна музика от Русия, Армения, Сърбия и Гърция.

Новият им съвместен диск, който трябва да излезе до края на годината, е замислен като цялостно концертно изпълнение. "Ние ще пеем написаната музика по ноти, а Ян ще импровизира върху нея. Албумът ще бъде по - скоро като отражение на нашата съвместна дейност с Ян - нашите изпълнения ще бъдат като една литургия за катедрала, а той със своите сола ще ги свързва. За разлика от западната музика, православната дава възможност на Ян за импровизации", казват от "Хилиард".


Този състав е покорил целият свят, на неговото творчество русенската публика ще може да се докосне за втори път, като един от участниците на ММД.Източник: Тази новина е добавена от RuseInfo.net Моля цитирайте източника на новината.


 Какво е e-mail бюлетин?

Още новини за деня ( 21 Март 2019 )
Няма добавени новини до момента.2003 - 2016 ® Ruse Info е регистрирана търговски марка в Патентно Ведомство на Република България. Всички права запазени!
Считано от 1 януари 2017 година обновяването на тази страница ще бъде прекратено. Новият адрес на РусеИнфо ще бъде www.rousse.info
  Затваряне
Желаете ли да има ефекти на новините?
Да
Не
  Затваряне


Зареждане Loading...