Rousse.Info
Orgachim banner
Търсене в Помощ
Начало » Новини » Регион » 105 години от рождението на Маестро Христо Дюлгеров - един от градителите на музикален Русе
Продажба на
употребявани автомобили

Увеличаване   Намаляване

105 години от рождението на Маестро Христо Дюлгеров - един от градителите на музикален Русе

20 Февруари 2010 09:38:05

Реклама
Русенски университет 2016 г.

Феремерски пазар в събота в Русе

Пряк наследник на родолюбивото дело на Александър Йорганджиев, Маестро Христо Дюлгеров бе сред градителите на музикален Русе през изключително плодотворния период между 50-те и 70- години на ХХ век. Наистина, трудно е да отделим неговото име от Русенската филхармония, от световноизвестния наш хор “Родина”/1936- 1996/, от оперния оркестър от Работническия хор “Г.Димитров” - институции, на които той отдаде таланта и силите си изцяло, без да се щади, да иска почети и награди. Маестро Дюлгеров не беше русенец, но много обичаше този голям и културен български град - красивата архитектура в европейски стил, реката и хората. Беше пристрастен към всичко русенско, дори и към вечно губещия русенски футболен тим “Дунав”. С този популярен спорт, той се разтоварваше след изтощителните репетиции в музикалните институти, в които работи интензивно дълги години и след пенсионирането си.
Роден под знака на Рибите, през февруари 1905 в Стражица, в семейството на пощенски чиновник, Христо Дюлгеров от дете се увлича от красивия и романтичен свят на голямата художествена музика. Започва да учи цигулка сравнително късно, в прогимназията. Завършва реална гимназия в Попово / тогава буден, културен градец / и след отлично представяне на приемните изпити е приет за редовен студент в Музикалната академия в София. Там има шанса да попадне в класа на големия цигулков педагог Тодор Торчанов / 1886- 1828/ и едновременно с инструмента овладява и тайните на хоровоте дирижиране при класика Добри Христов . За младия и амбициозен Христо Дюлгеров това е солидна школа. Дипломира се с отличие през 1929 и се връща в Попово. Като гимназиален учител по музика започва сериозна и мащабна за времето си културна дейност - концертира редовно като цигулар, основава смесен градски хор и дори симфоничен оркестър ! Но след известно време решава да напусне този град и отива в по- големия Русе, в който още през 1891 е основано филхармонично дружество и има силно развито хорово дело. През 1940 е вече преподавател в една от елитните български класически гимназии “Княз Борис Първи” , в която Стоян Михайловски, работил като учител по френски, написва одата “Върви, народе възродени”, а директорът Радославов - химна “Мила, родино”- И тук Христо Дюлгеров ръководи хор и симфоничен оркестър. Седем години по- късно, когато се основава Русенският държавен симфоничен оркестър с диригенти Добрин Петков и Константин Илиев, той е назначен за първи концертмайстор. Близо три десетилетия Христо Дюлгеров е неизменно на първия пулт. Заедно с него оркестърът израства, професионализира се, за да се утвърди сред водещите музикални институти в България. Маестро Дюлгеров е истински стълб на състава и пример за няколко поколения музиканти. През 1949 той е сред основателите на Русенската опера, започнала своя творчески път с него - с Вердиевата «Травиата». Неведнъж Маестро Дюлгеров дирижира редица оперни спектакли и симфонични концерти. Междувременно става и главен диригент на хор «Родина». Отначало това е малък мъжки състав, но той постепенно го разширява и го превръща в голям смесен хор. Под негово ръководство хористите спечелват първите си големи национални и международни отличия, навлизат и в големия кантатно- ораториален репертоар /»Годишните времена» на Хайдн, месите на Шуберт, Деветата симфония на Бетовен/. Още през 50-те и 60- те години «Родина» се утвърждава сред големите хорови формации у нас, да да достигне своя апогей под ръководството на наследника на Маестро Дюлгеров Васил Арнаудов и да спечели званието «Хор на света» във Великобритания. И можем само да съжаляваме, че това голямо благородно дело - на Дюлгеров и Арнаудов - не бе продължено - хор «Родина», гордостта на музикален Русе, вече не съществува, стана жертва на непомерните амбиции учителя по пеене Георги Делиганев и диригента Веселин Байчев, които разтуриха този великолепен състав.
Но Христо Дюлгеров основа още два състава на високо равнище - Хор «Г.Димитров» при завода със същото име и Хора при Дома на културата. Те също спечелиха множество конкурси, гостуваха и в чужбина. И навсякъде този неуморен, честен, всеотдаен и извънредно скромен «служител на Евтерпа» остави незаличими следи. Беше истински градител, от онези които днес са ни страшно нужни във времето на рушене и потъкване на традициите.

Източник: Огнян Стамболиев


 Какво е e-mail бюлетин?

Още новини за деня ( 23 Март 2019 )
Няма добавени новини до момента.2003 - 2016 ® Ruse Info е регистрирана търговски марка в Патентно Ведомство на Република България. Всички права запазени!
Считано от 1 януари 2017 година обновяването на тази страница ще бъде прекратено. Новият адрес на РусеИнфо ще бъде www.rousse.info
  Затваряне
Желаете ли да има ефекти на новините?
Да
Не
  Затваряне


Зареждане Loading...