Rousse.Info
Orgachim banner
Търсене в Помощ
Начало » Новини » Регион » Памет: 100 години от рождението на Александър Йорганджиев – градителят на музикален Русе
Продажба на
употребявани автомобили

Увеличаване   Намаляване

Памет: 100 години от рождението на Александър Йорганджиев – градителят на музикален Русе

19 Октомври 2009 09:57:25

Реклама
Русенски университет 2016 г.

Феремерски пазар в събота в Русе

Роден през юли 1879, в семейството на известен русенски строителен предприемач, Александър Йорганджиев, подобно на по- големия си брат Аспарух / възпитаник на Виенската академия и концертмайстор на Петербургския симфоничен оркестър/, отрано проявява необикновената си дарба. Десетгодишен е вече отличен китарист / учи при италианеца Джовани Недбал/, а като ученик в гимназията овладява техниката на виолончелото при прочутите чешки капелмайстори Щрос и Рубичек. По същото време се изявява успешно и като солист големите градски хорове на Паунов и Рендов.


Активната си концертна дейност Александър Йорганджиев започва през 1901 година с градския тамбурашки оркестър на Щрос, който често гастролира в различни градове на страната. Така по време на концерт на състава в Плевен, на който Йорганджиев изпълнява солови номера на чело и китара, присъства и Алоис Мацак. Маститият столичен диригент веднага го ангажира за първи концертмайстор на Софийския гвардейски оркестър. Минават две плодотворни за младия музикант години, в които той натрупва знания и опит. Но все още неудовлетворен от образованието и подготовката си, Александър Йорганджиев решава да постъпи като редовен студент в Музикалната академия в Букурещ. В големия културен център на северната ни съседка тогава / както и сега!/ кипи бурен музикален живот. Постъпва в класа по виолончело на проф. Константин Думитреску и е състудент на прочулия се по- късно голям диригент Джордже Джорджеску, с когото ще поддържа десетилетия наред сърдечни приятелски връзки. През 1908 младият русенски музикант завършва с пълно отличие и медал четиригодишния курс на обучение и се завръща в родния град, воден от локалния си патриотизъм, от който няма се излекува през целия си живот! От септември 1908 е вече редовен учител по музика в елитната Първа мъжка класическа гимназия „Княз Борис I”/ сега „Христо Ботев”/. В своята работа с учениците той поставя на първо място проблема за художественото пресъздаване и осмисляне на музикалния материал. В продължение на цели 33 години /!/,докато работи в гимназията, Йорганджиев се стреми да развива добър музикален вкус и верен естетически усет у своите възпитаници / В ТОВА ОТНОШЕНИЕ БИ МОГЪЛ ДА БЪДЕ ЗА ПРИМЕР НА УЧИТЕЛИТЕ ПО МУЗИКА ДНЕС, ПОВЕЧЕТО ОТ КОИТО НЕ ЖЕЛАЯТ ДА ЗАВЕДАТ УЧЕНИЦИТЕ СИ ПОНЕ ВЕДНЪЖ В ГОДИНАТА НА ОПЕРА ИЛИ КОНЦЕРТ!/.


От учебната 1909/ 1910 година Йорганджиев е вече ръководител на няколко състава: струнния и тамбурашкия оркестър / вторият съществува и днес!/, духовата музика, смесения ученически хор, големия градски катедрален хор „Света Троица”. Заедно с това влиза и в ръководството на Музикално- театралното дружество „Лира”, основано през 1891 от Атанас Паунов и Трифон Ц. Трифонов, което съществува до 1934 година. Същото дружество става база за откриването на оперен театър и държавен симфоничен оркестър в дунавската ни столица, за поддържане на постоянен концертен живот, който през 30-те и 40- те години е особено активен и интересен. За кратко време Ал. Йорганджиев успява да издигне чувствително изпълнителското ниво на хоровете, които ръководи, и дори се решава да ги представи на Първия национален хоров фестивал / събор/ на крайдунавските градове през 1910 в Силистра. Журито, в което са капелмайсторите Николаев и Щрос, единодушно присъжда първата награда на русенските певци в негово лице.


Наистина, неизтощима е енергията на този неуморен труженик на музикалното дело у нас. Наред с преподавателската и музикално- изпълнителската дейност в гимназията, с художественото и административното ръководство на съставите, които дирижира / каква огромна работа!/, той намира време и сили да се усъвършенства и като инструменталист. Още от 1908 Александър Йорганджиев концертира редовно сам или в камерни състави с музиканти от ранга на Олжа Чавова и Йозеф Силаба от Прага, на Стоян Брашованов и Саша Попов, Андрей Стоянов, Димитър Ненов, на прочути инструменталисти от Букурещ, Братислава и Будапеща, които гостуват по онова време у нас.


С плътен, пеещ тон, прецизна техника и ясно, логична музикална фраза той изпълнява стотици камерни пиеси и повече от 30 концерта за виолончело, като се почне от Хайдн и Бокерини и се стигне до Дворжак, Сен- Санс, Лало, Давидов. Многобройни са участията му в различни концерти в Русе, Варна, София, Пловдив, Букурещ. Изкуството му на изпълнител получава висока оценка от нашите първи музиканти: Добри Христов, Панчо Владигеров, Петко Стайнов, Любомир Пипков, Веселин Стоянов, Димитър Ненов. С тях го свързва тясна творческа дружба, която го стимулира в апостолското му дело. Защото Александър Йорганджиев наистина гори в работата си като възрожденец. Той е буквално навсякъде – в Дружество „Лира”,в Катедралата „Света Троица”,в хоровете и оркестрите, в Оперната дружба, на концертните подиуми. На него се дължат и първите сериозни успехи на симфоничното дело в града, свързани с изпълненията на симфониите на Шуберт, Бетовен, Менделсон, Чайковски, съществени през 1914 и 1915 година, които се считат за върхови постижения в симфоничното дело на Русе до Втората световна война.
За съжаление, заслугите на Александър Йорганджиев за развитието на музикалната ни култура са все още малко известни и не са оценени по достойнство. През 1979 г. пишещият тези редове организира 100. годишния му юбилей с участието на изтъкнати русенски музиканти и хорови състави. Общинският съвет на неговия роден град все още не е поставил паметна плоча / тя би могла да бъде и на сградата на гимназията, където е работил повече от три десетилетия/ и не е наименувал една улица с неговото име. Неслучайно през 1955 / пет години преди смъртта му / БАН с писмо № 11 – 132 го включи в списъка на големите български музикални дейци и в единствената засега „Енциклопедия на българската музикална култура” бе поместена статия за него.Източник: Огнян Стамболиев


 Какво е e-mail бюлетин?

Още новини за деня ( 23 Март 2019 )
Няма добавени новини до момента.2003 - 2016 ® Ruse Info е регистрирана търговски марка в Патентно Ведомство на Република България. Всички права запазени!
Считано от 1 януари 2017 година обновяването на тази страница ще бъде прекратено. Новият адрес на РусеИнфо ще бъде www.rousse.info
  Затваряне
Желаете ли да има ефекти на новините?
Да
Не
  Затваряне


Зареждане Loading...