Rousse.Info
Orgachim banner
Търсене в Помощ
Начало » Новини » Регион » На театралния фестивал - чрез книгите и киното срещи с незабравими русенски творци
Продажба на
употребявани автомобили

Увеличаване   Намаляване

На театралния фестивал - чрез книгите и киното срещи с незабравими русенски творци

29 Октомври 2008 15:45:42

Реклама
Русенски университет 2016 г.

Феремерски пазар в събота в Русе

На ІV Международен „Дунав фест театър” съпътстващата театрална програма е интересна и даваща възможност театралното изкуство да се представи като история, като размисъл за отминалите дни на Русенския драматичен театър. В това отношение са и подбраните премиери на театрални книги и прожекция на телевизионен филм.


На 31 октомври от 18 ч. , на Малка сцена, ще бъде представена книгата „ТАЧО ТАНЕВ.50 ГОДИНИ В СЛУЖБА НА ТЕАТЪРА”. Тя ще бъде представена от русенската журналистка Виолета Радева, която е и написала предговора .Ще присъства и неговата племенница. Тачо Танев е известен театрален актьор и режисьор от близкото минало, чийто път в театъра започва в началото на ХХ век и завършва земния си път през 1962 г. Той е бил актьор в Народния театър в София/ около 25 години/, актьор и режисьор в Пловдив, Русе, Бургас. Именно на тези сцени е минал големия му театрален живот. В Русе той е директор на театъра от 1937 до 1943 г. Този период е отбелязван от историците като забележителен и творчески-силен. Тъкмо по неговото директорство, през 1942 г., театърът в Русе с указ на цар Борис ІІІ става държавен.


Тачо Танев е театрал от висока класа и неговите спомени разкриват един близо 50-годишен период от развитието на българския театър. Написана увлекателно и интригуващо , тази книга, ни въвлича не само в бляскавите мигове, но и в твърде драматичните мигове на живот на българския театрален творец.


На 1 ноември от 17 часа, в Камерната зала, ще бъде русенската премиера на телевизионния филм”УМОРЕНО СЪРЦЕ” на телевизионната журналистка Бояна Шандуркова и посветен на голямата актриса ЕЛЕНА СТЕФАНОВА. Това е филм, направен по поръчка на Националната телевизия/ премиерата му на телевизионния екран предстои/ и съвсем естествено е той да бъде показан и в Русе – градът, където Елена Стефанова в периода 1970 – 1982 г. прави своите най-значителни роли. През 30-те години творческия й път също започва от русенска сцена.Елена Стефанова е вече на 92 години , живее във Велико Търново, и винаги за Русе тя си спомня с голям сантимент и носталгия.Филмът на Шандуркова ще разкрие сегашната душа и спомени на достолепната актриса.Очаква се на премиерата да дойде и самата героиня на филма - Елена Стефанова.


На 3 ноември от 17 часа, на Малка сцена, ще бъде представен друг голям театрален творец – актьорът и режисьорът СТЕФАН КОРТЕНСКИ чрез книгата му от спомени и размисли „ДА СЪЗДАДЕШ ТЕАТЪР”. Тази книга ще бъде представена от неговата дъщеря – доц. д-р Мирослава Кортенска, известна театрална критичка. Стефан Кортенски твори от началото на ХХ век до към края на 60-те години.Бил е актьор, режисьор и директор на редица театри – Пловдив, Варна, Бургас и др.В Русе е актьор през 30-те години, а в периода 1947-1949 г. е и директор на трупата.. И това е също важен, творчески интензивен период от историята на Русенския драматичен театър.


Елена Стефанова, Тачо Танев,Стефан Кортенски – три имена от историята на българското театрално изкуство, три имена от историята на Русенския театър. Заслужава си да разгърнем две книги и видим един филм –чудесен повод за размисъл за днешния ден на театъра в Русе.Източник: Кр. Гиргицов


 Какво е e-mail бюлетин?

Още новини за деня ( 23 Март 2019 )
Няма добавени новини до момента.2003 - 2016 ® Ruse Info е регистрирана търговски марка в Патентно Ведомство на Република България. Всички права запазени!
Считано от 1 януари 2017 година обновяването на тази страница ще бъде прекратено. Новият адрес на РусеИнфо ще бъде www.rousse.info
  Затваряне
Желаете ли да има ефекти на новините?
Да
Не
  Затваряне


Зареждане Loading...