Rousse.Info
Orgachim banner
Търсене в Помощ
Начало » Новини » Регион » Русе - част от голямото българско семейство при използване на СРС-та
Продажба на
употребявани автомобили

Увеличаване   Намаляване

Русе - част от голямото българско семейство при използване на СРС-та

29 Септември 2008 13:45:07

Реклама
Русенски университет 2016 г.

Феремерски пазар в събота в Русе

По време на пресконференция днес народният представител Б. Българинов изнесе по повод последния скандал с ДАНС и МВР интересни факти.

"Смятам, че такива проблеми ще излязат и в следствието. Такива проблеми ще излязат в прокуратурата. Не на последно място и в съда. Защото искането на специални разузнавателни средства /СРС/ стана като... едва ли не като... не изключително за събиране на данни за националната сигурност или по разследване на големи престъпления или определени дела... Стана така, че всеки може да поиска и мога да ви заява, че от справката, която извършихме от ръководството на вътрешната комисия, на ден се искат по 30 - 40 справки само за телефонни разговори за определени лица. 30 - 40 заявки, като в една заявки могат да бъдат и 10 телефона, разбира се. Така че лично за мен трябва да се ограничат исканията за използване на СРС-та. На следващо място - не може да се мотивира това искане само с оперативна необходимост. Трябва да има образувано оперативно дело или съответното следствено или дознание."

Искането трябвало да бъде разрешено от съда след представяне на съответните комплекти документи, добавя Б. Българинов. А това да не се случва като при кметовете - да не знаят на кого и за какво са подписали.

12 % от информацията от СРС-та са използвани по дела. Изразено бе съмнение, че много малък процент от горепосочения е ползавн ефективно - до 3 %.

Не на последно място стои контролът върху използване и унищожаване на СРС-та. В последните 10 месеца опизицията заявявала нееднократно желание за създаване на специална комисия за контрол на ДАНС и останалите специални служби. Така с парламентарен контрол ще стига до гражданите информация за използваните СРС-та.

В последните 10 месеца обаче нямало такава идея. И то по създаването и. Борбата е била за председателски места и постове сред управляващите партии, казва депутатът.

Той подчерта, че в последния доклад на Европейската комисия е даден срок до утре да се създаде комисия. Срокът не е задължителен обаче.

Скандалите и разправиите в службите за сигурност за него е плод на разчистване на политически противници в управляващата коалиция. И то назначени от тях хора. Председателят трябвало да е от опозицията по тази причина.

Предстоят допълнителни справки в ДАНС, а има предложение от него в следствие и съда. Оттам също очакванията са за много интересни данни.

Така твърденията му за наличие на лоши практики със СРС-та у нас щели да се окажат важни.

Един закон, който би изправил практиките, ще допринесе за ново лице на България, казва народният представител.

Попитан дали има разпечатка, г-н Българинов отвърна отрицателно. Идеята за проверка била негова.

Посещението в МВР по този повод не можело да се случи по времето на бившия министър на вътрешните работи /б. а. Р. Петков/. тогава не било възможно за тях дори да влязат в сградата. Сега това станало и те видели чисто технически как работели службите. Служителката може би не е била подготвена, а и министърът го нямало... По такъв начин депутатът разясни обстоятелствата около скандала с подслушването и справките на депутатските телефони.

За него искането на справка на телефонните разговори е вид кореспонденция. Според чл. 2 от ЗСРС при искане на справка за кореспонденция това е използване на СРС-та. Оттам идва изводът за лоши практики. През годините не се искало разрешение и това било "изкривяване". Преди години такова се търсело от съда за стационарните телефони чрез прокуратурата.

ДАНС и МВР обяснили, че всеки мобилен оператор можел да го направи и да се проверят разговорите на едно лице.

П. Сертов е казал, че всичко било под контрол. В интервю за в. "Труд". Обаче Б. Българинов заяви, че за самото искане за справка Сертов не знаел според неговите уверения. След установяване за чии телефон е справката са му казали / на Сертов/, че това е телефон на Татяна Дончева. така преди скандала той е знаел на практика.

"Писанчев, според мен е докладвал на Сертов за това, което е станало. Но след като е искана справката. За мен това, което е искано, по този начин, по който е искано... Не може с едни писмо да искаш поради опертивна необходимост... Все пак всеки си има правомощия...", обобщава Б. Българинов. А "Вътрешна сигурност" нямала такива.

"Според мен има превишаване на власт. Не е трябвало да се иска справка за всеки един телефон", смята г-н Българинов.

По думите му още при приемането на Закона за ДАНС е настоявано бивши кадри на Държавна сигурност да не работят там. Това се е осъществило на практика. И резултатът е налице. Има едно изключение в лицето на млад служител.

Така ще се чакат нови разкрития за председатели на постоянни комиси, членове на Вътрешната комисия в Народното събрание, председатели на парламентарни групи, политически лидери, и то на партии, които са представени в НС. Имало вероятност дори всеки български гражданин да поиска информации дали е проверяван.

Б. Българинов казва, че чисто технологично свалянето на информация от СРС върху CD да се предава на следователя и той да си прецени какво да се свали на хартиен носител. Сега всичко "се сваля". Ако процедурата се промени, то унищожаването на веществените доказателства ще става по - лесно.

Накрая Б. Българинов сюрпризира всички с твърдението, че Русе държи  едно от първите места в "първенството" у нас по поискани разрешения за използване на СРС -та. Причините били комплексни - в положението му на граничен крайдунавски град, присъствието на много бивши и настоящи служители, свързани с висшите нива на управление в МВР и в държавата. RuseInfo попита за какъв процент става въпрос. Народният представител не даде точни данни, но сравни поисканите с броя в Пловдив. А това били под 25 % на национална база.

/на снимката - Б. Българинов днес/Източник: Тази новина е добавена от RuseInfo.net Моля цитирайте източника на новината.


 Какво е e-mail бюлетин?

Още новини за деня ( 21 Март 2019 )
Няма добавени новини до момента.2003 - 2016 ® Ruse Info е регистрирана търговски марка в Патентно Ведомство на Република България. Всички права запазени!
Считано от 1 януари 2017 година обновяването на тази страница ще бъде прекратено. Новият адрес на РусеИнфо ще бъде www.rousse.info
  Затваряне
Желаете ли да има ефекти на новините?
Да
Не
  Затваряне


Зареждане Loading...