Rousse.Info
Orgachim banner
Търсене в Помощ
Начало » Новини » Регион » Д-р Катерина Маркова: За общината е изгодно да има улични кучета
Продажба на
употребявани автомобили

Увеличаване   Намаляване

Д-р Катерина Маркова: За общината е изгодно да има улични кучета

16 Април 2008 15:54:31

Реклама
Русенски университет 2016 г.

Феремерски пазар в събота в Русе

Д-р Катерина Маркова е родена в Русе през 1978 г. Завършила е ветеринарна медицина в Стара Загора и от 2005 г. е управител на приюта за кучета на Германо-българското дружество за защита на животните.

- Д-р Маркова, защо неправителствените организации за защита на животните и общинската администрация са в толкова голям конфликт?


- Защото неправителствените организации искаме да решим проблема с уличните кучета максимално бързо, докато интересът на общината е да удължава колкото може повече във времето тази "борба" с бездомните животни. Естествено въпросът е в парите, които са осигурени от общинския бюджет. Ние им предлагаме ефективни методи, базирани на световен опит, но всичко се отхвърля. Не мога да разбера защо трябва да се харчат парите на русенци, при положение, че могат да дойдат от чужбина средства и да се осигурят работни места. Сега продължават да се пилеят пари за ремонти на общинския приют, а имаше предложение друг да го поеме като разход. Зам.-кметът Орлин Лазаров удари по масата и категорично заяви, че общината ще си има изолатор, макар че това може да е грижа да неправителствени организации. Друг е въпросът, че така само с техни усилия проблем ът няма да се реши. Ние искаме да сме партньори, а те просто не желаят да работят с нас. За 4 години имаме над 3000 кастрирани животни и сега направо сме претъпкани с кучета - над 300 живеят на декар и половина място.


- Вие имате ли всички разрешителни за тази дейност?


- Разбира се. Регистрирали сме се като животновъден обект, до 3 месеца ще изгарим нова лаборатория, но и сега имаме налична, в която можем да работим, но няма къде да задържаме животните. В момента всеки дърпа чергата към себе си. Ние имаме желание, възможност, но нямаме подкрепа от страна на общината. Основната ни цел е Програмата за справяне с проблемите с уличните кучета да се върне, да се преработи и тогава да се внесе на сесия на ОбС. Администрацията я оряза и скалъпи нещо, което няма начин да заработи. Интересно защо толкова яростно се защитава това недоразумение.
- От общината обясниха, че промените в програмата за бездомните кучета е претърпяла козметични промени.


- Промените в никакъв случай не могат да се нарекат "козметични". На Германо-българското дружество се вмениха срокове, каквито няма по никой закон, отрязаха текста, според който би трябвало да се обяви конкурс за тази дейност. От общината искат сега ние да изловим наново всички кучета от 2004 г. насам, даги упоим пак и да им поставим татуировка. Предлагали сме като НПО-та да вършим всичко безплатно, фондация "Четири лапи" също бяха готови да помогнат в Русе, английска организация изпрати дори своето предложение към общината и накрая нищо подобно не се предвижда от страна на администрацията. Единственото, от което всички ние имаме нужда, е база, която сме готови ние да оборудваме.


- Какво породи конфликта между неправителствените организации и общината?


- Тази програма се вкара във вариант, който не е ефективен. Тезата на зам.-кмета Орлин Лазаров е, че "ние сега да приемем рамката, а след това ще нагодим нещата". Вероятно е възможно, но в тази рамка трябва да се предвидят всички възможни варианти. Неизвестно защо са елиминирани частно практикуващите ветеринарни лекари, при положение, че в момента общината няма амбулатория и няма къде да се кастрират кучетата.


"Изненадата" дойде след като общинската администрация внесе текст, който изобщо не е обсъждан от работната група. Ние в продължение на няколко седмици се събираме, уточняваме, решаваме и в един момент се оказва, че всичко е било преливане от пусто в празно.


- Какви точно са промените, направени от общинарите?


- Първо трябва да кажа, че най-големият отпор беше когато ние коментирахме договора между общината и д-р Стефан Станчев. Този контракт обаче е съществена пречка, тъй като в него са заложени нереални условия. Според написаното управителят на приюта и ветеринарният лекар са едно и също лице, което е в нарушение на чл.45 от Закона за защита на животните. По Закон протоколите за евтаназия трябва да са подписани от трима различни човека, а общината автоматично го нарушава. Администрацията ограничава правата на други ветеринарни лекари и организации да участват в решаването на проблема с бездомните кучета. При положение, че има по-добри варианти да се свърши работа и да се спестят пари на общината, е малко нелогично действието на общината да отказва.


През декември миналата година дойде г-н Смит, собственик на Английска фондация за защита на градските кучета, и ние го срещнахме със зам.-кмета Лазаров. Англичанинът обяви, че ще вложи в Русе 1 милион евро за петгодишна програма, като единственото му условие беше да му се предостави приюта на общината, за да започне веднага работа. Смит обясни, че вече има опит в Румъния и Турция и знае, че в първата година само се влагат пари и те са по 1 евро на човек от населението на града. Не поиска нито стотинка от общината, а Лазаров се оправда, че чака да бъде приет новия закон. Е, приет е, но явно никой няма намерение да се съобразява с него, тъй като месец преди това прословутият договор с д-р Станчев вече беше сключен. При това на база нормативен акт, който дори не е приет. В този договор са заложени 300 кастрации на кучета и се оправдават с факта, че нямат амбулатория. От друга страна отказват кастрациите да бъдат направени в различни клиники. Нещо повече - Григор Димитров предлож и на общината животните от приюта да бъдат преместени при нас, където ние да ги кастрираме. Нито едно животно не е докарано, а само след месеци те отново ще се разгонят, ще родят малки и се връщаме в началното положение. Освен това в договора е заложена кастрация на еднакъв брой мъжки и женски животни, което е алогично, като се знае, че точно женските раждат. в прословутия договор е записано, че всяко животно ще се изследва за бруцелоза. Това струва на русенци по 8 лева на куче, а никъде не е написано да е задължително точно такова изследване на всички животни. Това се отнася само за кучетата на МВР и осиновените. Явно търсят вратички и механизми, за да оправдаят масовото избиване, което предстои.


Общината не допуска природозащитните организации да следят за жалбите на граждани за агресивни животни. При нас има много случаи, когато едно животно е определено като "аресивно" и месец по-късно е осиновено като домашен любимец в Германия. Ясно е, че вместо да се търсят начини за решаване на проблема, целта е да се приберат едни пари.

- Какво ще се случи, ако неправителствените организации откажат да работят?


- Лавинно ще нарастне броят на бездомните кучета за отрицателно време. Едно женско животно ражда по два пъти годишно. От тях оцеляват по пет на кучило и само след година отново се повтаря всичко, като и бебетата стават зрели и имат поколение. Хората сега ги тровят и стрелят, а след това нямам фантазия да си представя какво ще стане.Източник: Ася Пенчева, в. "Утро"


 Какво е e-mail бюлетин?

Още новини за деня ( 25 Май 2018 )
Няма добавени новини до момента.2003 - 2016 ® Ruse Info е регистрирана търговски марка в Патентно Ведомство на Република България. Всички права запазени!
Считано от 1 януари 2017 година обновяването на тази страница ще бъде прекратено. Новият адрес на РусеИнфо ще бъде www.rousse.info
  Затваряне
Желаете ли да има ефекти на новините?
Да
Не
  Затваряне


Зареждане Loading...