Rousse.Info
Orgachim banner
Търсене в Помощ
Начало » Новини » Икономика » "Образцов чифлик" вади на пазара елитни сортове лози
Продажба на
употребявани автомобили

Увеличаване   Намаляване

"Образцов чифлик" вади на пазара елитни сортове лози

29 Август 2007 15:59:16

Реклама
Русенски университет 2016 г.

Феремерски пазар в събота в Русе

Институтът по земеделие и семезнание "Образцов чифлик" ще пусне масово на пазара своите елитни сортове десертно грозде, селекционирани в последните години. Това съобщи директорът инж. Генка Патенова пред гостите на традиционния Открит ден на лозата, който се проведе вчера.

Изградените маточници са още млади, но до 2009 г. ще можем да предлагаме посадъчен материал за елитните сортове "Мискет", "Русенски", "Приста" и "Ряхово", които са много търсени на потребителския пазар. Ранно без семе и Русенско без семе са много подходящи за домашно приготвяне на стафиди и за консумация в прясно състояние. Връх в новоселекционираните десертни сортове са супередроплодните черни сортове "Велика" и "Сиана".

Новите сортове са много търсени, но сега селекционерите на института не могат да осигурят заявените им количества. Подборът ще се запази и след старта на масовото производство на посадъчен материал, тъй като отглеждането им изисква равнище на знания и умения, каквито далеч не всички лозари притежават.

Не може Велика да се гледа както традиционния за много домашни лозя сорт "Забий клечка, пий вино", обясни селекционерът проф. д-р Иван Тодоров. Изискват се много грижи, спазване на технологията. Вярно е, че този сорт може да даде добив от над 2 тона от декар и да се спечели прилично. Няма как обаче да стане без работа. Някои искат още на втората година да получат старите едри гроздове на възрастна лоза. За този едър грозд обаче трябват 4 - 5 години, за да се натрупа необходимата маса. На й- важни са грижите в първите 2 - 3 години, после може да е късно да се поправят грешките, обясни Тодоров. От 1962 г., когато е създадено Опитно поле по десертно гроздопроизводство, в ИЗС "Образцов чифлик" са създадени редица десертни сортове, приспособени към континенталния климат в България, като част от тях могат да се отглеждат и в по - южни и по - топли лозарски райони извън границите на страната. Тук са произведени първите облагородени вкоренени лози от сорт Болгар, който започва от Русе триумфалния си ход и разнася славата на България на световните пазари.

В настоящия момент основен приоритет при селекцията на лозата в института е създаването на екологично - пластични, устойчиви на студ и болести сортове, с високи технологични качества, отговарящи на изискванията на ЕС.Източник: Тази новина е добавена от Вестник Утро Моля цитирайте източника на новината.


 Какво е e-mail бюлетин?

Още новини за деня ( 20 Април 2018 )
Няма добавени новини до момента.2003 - 2016 ® Ruse Info е регистрирана търговски марка в Патентно Ведомство на Република България. Всички права запазени!
Считано от 1 януари 2017 година обновяването на тази страница ще бъде прекратено. Новият адрес на РусеИнфо ще бъде www.rousse.info
  Затваряне
Желаете ли да има ефекти на новините?
Да
Не
  Затваряне


Зареждане Loading...