Rousse.Info
Orgachim banner
Търсене в Помощ
Начало » Новини » Регион » Историята на храма "Всех Святих" и плановете за изграждането му сега
Продажба на
употребявани автомобили

Увеличаване   Намаляване

Историята на храма "Всех Святих" и плановете за изграждането му сега

05 Април 2007 14:16:09

Историята на храма "Всех Святих" и плановете за изграждането му сега
Реклама
Русенски университет 2016 г.

Феремерски пазар в събота в Русе

В средата на ХІХ в. необходимостта от нова църква става неотложна. Учредената през 1865 г. българската църковно-народна община възлага на майстор Генко Кънчев да изготви строителен план. От заседанието на общината, проведено на 10 декември с. г. става известно, че вече е решено храмът да бъде в новите гробища. На 27 април 1870 г. строителните документи са готови.


Първото и най-ранно документално свидетелство за възродената след Освобождението инициатива е писмото на митрополит Григорий от 1 юли 1883 г. до общината за необходимостта от построяване на параклис в гробищата на църквата “Света Троица”. Той издейства разрешение част от камъните от съборената крепостната стена да се предоставят за градежа на новата църква. Взето е решение да започне строителството през лятото на 1884 г. година, веднага “щом се одобри плана от едно второ събрание на русенските граждани”.


По същото време към църквата “Св. Троица” е изграден параклиса “Св. Александър Невски”. На 9 юли 1886 г. митрополит Григорий изпраща писмо до Търновския митрополит Климент, делегат на Светия Синод, в което обяснява, че килията, която е служила вместо църква при гробището се е саморазрушила и се налага на това място да се построи малка църква. Пет дни по-късно основите на сградата са изкопани, а на 20 юли 1886 г. е положен основният камък. В основите на църквата е вградено медно сандъче, в което е поставен актът за строителството, монети и различни по стойност гербови пощенски марки, вестници и др. Кожухарският еснаф дарява сумата 1000 лв. за изографисването на иконите и дверите, а командирът на 5-ти Дунавски полк предоставя за нуждите на строежа големи съдове за вода.


До края на 1888 г., с много трудности и при постоянен недостиг на средства, е завършен грубия градеж на църквата. На следващата 1889 г. започва изграждането на камбанарията. Заради грешки в строителството се получават пропуквания по стълбовете и се решава да се “снеме зданието на камбанарията”. На 9 май 1890 г. се приема план за помощните постройки – четири стаи, построени паралелно към южната страна на църквата и каменен тротоар.


През 1891 г. се планира довършването на камбанарията и измазването отвън на църквата и стаите, “за да може през това лято да приключи строителството, започнато преди пет години”. До 19 декември задачите са изпълнени
В 1894 г. е сключен договор за застилане на пода с “красиви правилни мраморни фигури”, на стълбището и др. довършителни работи. В кондиката на храма са упоменати даренията, направени за завършване на интериора и за служби: Спиро Стоманяков изпратил от Одеса, “металическо облачение на Светия престол”, Маруша Грънчарова през 1910 г. подарява една къща по ул.”Пощова”, през 1919 г. Панайот А. Попов - 150 акции по 100 лв. едната от Българска търговска банка в Русе, като половината от лихвите да се предават в Митрополията за възнаграждение на проповедници в църквите на християнско учение, както и три стотни от имота си, Иванка Станева - две къщи по ул. “Сапунова”, с дворно място 250 кв. м с четири стаи и антре, епископ Нил Добрев Изворов и Васил Спиридонов – по един голям полилей, Петранка Трифонова – малък иконостас с икони, Тодорица Йорданова Тевекелиева – кандилник и пр.

Храмът е завършен и осветен през 1898 г. Същата година умира митрополит Григорий, посветил последните години от живота си на съграждането на църквата “Всех Святых”. Тялото му е положено в притвора й.


Вътрешното оформление на църквите “Света Троица” и “Всех Святых” се извършва през 30-те г. след ръкополагането през 1927 г. в Доростоло-Червенската епархия на митрополит Михаил. Той поема инициативата за събиране на пари и възлагането на известни и утвърдени специалисти вътрешното оформление на двата храма. Предпочетеният от русенци художник е ученикът на Ив. Мърквичка проф. Стефан Иванов. Големият майстор-рисувач изписва 11-те икони на “Всех Святых”. Декоративната работа е довършена от проф. Хараламби Тачев и окончателно приета на 19 август 1939 г. На 27 февруари същата година настоятелството сключва договор със скулптора и резбаря Методи Балалчев. Авторът на декоративните елементи на пластичната украса на фасадата на Народния театър “Иван Вазов”, параклиса на Духовната академия и др., изработва иконостаса и архиерейския трон, два певника с по два трона и два малки подвижни иконостаса. Неговата работата е приета на 18 юни 1940 г. Последният ремонт на църквата е извършен през 1952 г. Църковното настоятелство решава красивите мраморни плочи на пода да се заменят с паркет. На 25 октомври 1964 г. митрополит Софроний отслужва последната Света Литургия в храма “Всех Святых” и обявява на християните, че в тази църква повече няма да се извършва богослужение, понеже се преотстъпва на ГНС-Русе да се използва като Пантеон. На 12 януари 1965 г. храмът е предаден на градския съвет, след като предварително е демонтиран и пренесен в “Света Троица” целият му инвентар. На 16 април 1975 г. са преместени и костите на погребаните в храма трима Доростоло-Червенски митрополити Григорий, Василий и Михаил и положени в притвора на църквата “Света Троица”. На 26 октомври същата година по нареждане на ГНС църквата е съборена и по сметката на църковното настоятелството постъпват 64 008 лв. Това е цената на усилията на трима достойни и уважавани Доростоло-Червенски митрополити, които 56 години с много енергия и любов, търпение и постоянство събират средства за съграждането, обзавеждането и зографисването на гробищния храм “Всех Святых”. В тази сума са включени, разбира се, и даренията на поколения русенски граждани. Храмът “Всех Святых” е разрушен 24 години след като е завършен окончателно.

Какво и къде ще се строи сега

По думите на кмета Б. Йотов и арх. Т. Тончев днес предстои църквата да се възстанови на мястото на първата копка, направена от Патриарх Максим /зад спирката на кръстовището зад ПГ по дървообработване в Парка ва възрожденците/. "Сигурен съм, че църквата ще стане", каза архитектът.

Предстои тя да се гради от бетон, единични тухли с оглед спазване на акустиката, а каменоделските работи ще се заменят изцяло от прилагането на полимербетон за корнизи и пр. Отворите на прозорците ще се излеят също от полимербетон, който ще позволи по - голяма бързина. Кран ще помогне за поставянето им.

В момента се правят корекции на плановете. Вместо комини и печки ще бъде изградена абонатнта станция за парно отопление. В долната част ще има санитарен възел. Зидовете ще са дебели между 50 и 80 сантиметра.

Витражите, вместо от Виена, ще бъдат направени в Търговище.

/на снимка 1, 2 и 3 - храмът в 3 - измерна проекция сега и чертежи/Източник: RI и Русенска митрополия


 Какво е e-mail бюлетин?

Още новини за деня ( 23 Март 2019 )
Няма добавени новини до момента.2003 - 2016 ® Ruse Info е регистрирана търговски марка в Патентно Ведомство на Република България. Всички права запазени!
Считано от 1 януари 2017 година обновяването на тази страница ще бъде прекратено. Новият адрес на РусеИнфо ще бъде www.rousse.info
  Затваряне
Желаете ли да има ефекти на новините?
Да
Не
  Затваряне


Зареждане Loading...