Rousse.Info
Orgachim banner
Търсене в Помощ
Начало » Новини » Регион » На 10 февруари - Свети Харалампий,празнуват пчеларите
Продажба на
употребявани автомобили

Увеличаване   Намаляване

На 10 февруари - Свети Харалампий,празнуват пчеларите

10 Февруари 2017 07:07:50

Реклама
Русенски университет 2016 г.

Феремерски пазар в събота в Русе

Утре църквата чества Св. Харалампий, който е подложен на изтезания от властите на император Септимий Север. През 198 г., на 113 години умира в гр. Магнезия (Тесалия), където е епископ дълги години. Помага на хората, като лекува болести и рани. Иконографски често се изобразява като повелител на болестта, която той държи окована в девет вериги или затворена в шише.
В народните представи също се осмисля като господар на болестите, особено на чумата. Затова този ден се нарича и Чумин ден – денят, в който светията е успял да залови чумата и да я окове във вериги.

За предпазване от болести строго се спазва забраната да не се извършва никаква домашна работа. Единствената грижа на жените е да станат рано, да омесят и да опекат пити и хляб. Украсата им е кръст в средата, няколко пъпки (на чумата) около него, а по края – голям венец за здраве. Докато се прави хлябът, някой от дома занася мед в църквата за освещаване. С него се маже хлябът и питките, които се прекадяват и раздават за здраве.

Източник: РБ "Л. Каравелов"


 Какво е e-mail бюлетин?

Още новини за деня ( 22 Септември 2018 )
Няма добавени новини до момента.2003 - 2016 ® Ruse Info е регистрирана търговски марка в Патентно Ведомство на Република България. Всички права запазени!
Считано от 1 януари 2017 година обновяването на тази страница ще бъде прекратено. Новият адрес на РусеИнфо ще бъде www.rousse.info
  Затваряне
Желаете ли да има ефекти на новините?
Да
Не
  Затваряне


Зареждане Loading...