Rousse.Info
Orgachim banner
Търсене в Помощ
Начало » Новини » Регион » Единадесетокласничка от МГ “Баба Тонка” представи България на Международна метеорна конференция
Продажба на
употребявани автомобили

Увеличаване   Намаляване

Единадесетокласничка от МГ “Баба Тонка” представи България на Международна метеорна конференция

08 Юни 2016 11:26:49

Реклама
Русенски университет 2016 г.

Феремерски пазар в събота в Русе

Симона Христова от 11 „а” клас на МГ „Баба Тонка” – Русе представи България на Международна метеорна конференция. Форумът се проведе от 2 до 6 юни в Егмонд, Холандия. Участието на Симона в него стана възможно и с финансовата подкрепа на Фонд "Математика на бъдещето". Съвместно с дванадесетокласничката от Варнеската френска гимназия Юлия Янчева, русенката подготви презентация за зависимостта на дължината на метеорите и тяхната светимост. Двете момичета са разработили проекта си под ръковоството на Ева Божурова – зам.-директор на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник” – Варна.

Симона и Юлия са изследвали метеорния поток „Джеминиди”. На международния форум те са били най-младите презентатори и са получили отлични отзиви за изследването си от останалите участници. Към двете момичета са били отправени покани да завършат висшето си образование във факултети по физика към елитни европейски университети.

Симона Христова се занимава с астрономия от VI-ти клас. Тогава се е класирала седма в България на Националната олимпиада по астрономия. Това е повода и за първото й посещение през 2011 г. на Лагер-школата по астрономия, астрофизика и информатика „Бели брези”. Там се запознава с Ева Божурова. Миналата година русенката завоюва трета награда на Международната олимпиада по астрономия в Санкт Петербург. Въпреки това, Симона признава, че приема астрономията повече като свое хоби, а истинската й страс е програмирането.

Източник: ф. "Математика на бъдещето"


 Какво е e-mail бюлетин?

Още новини за деня ( 21 Март 2019 )
Няма добавени новини до момента.2003 - 2016 ® Ruse Info е регистрирана търговски марка в Патентно Ведомство на Република България. Всички права запазени!
Считано от 1 януари 2017 година обновяването на тази страница ще бъде прекратено. Новият адрес на РусеИнфо ще бъде www.rousse.info
  Затваряне
Желаете ли да има ефекти на новините?
Да
Не
  Затваряне


Зареждане Loading...