Rousse.Info
Orgachim banner
Търсене в Помощ
Начало » Новини » Регион » Талантливи русенски деца заминават за Хонг Конг с подкрепата на фонд „Математика на бъдещето”
Продажба на
употребявани автомобили

Увеличаване   Намаляване

Талантливи русенски деца заминават за Хонг Конг с подкрепата на фонд „Математика на бъдещето”

18 Юни 2014 16:12:34

Реклама
Русенски университет 2016 г.

Феремерски пазар в събота в Русе

Фонд „Математика на бъдещето” към настоятелството на Математическа гимназия „Баба Тонка” в Русе подкрепя финансово участието на възпитаници на училището в голямо международно състезание в Хонг Конг.
Математическата гимназия „Баба Тонка” е сред поканените за участие в ежегодното състезание за деца до 14 години PMWC (Primary Mathematics World Contest). То е за купата на фондация „По Льонк Кук” и се провежда в Хонг Конг. За да се осъществи пътуването, преподавателят Боряна Куюмджиева се обърна за финансова подкрепа към фонд „Математика на бъдещето” към училищното настоятелство и я получи. Това съобщи Иван Иванов, създател на Фонда и член на Обществения съвет към него. „Подкрепата на Фонда за участието на талантливите млади математици от Русе в Хонг Конг става вече традиция, още повече че даваме подкрепа на един отбор, както е отборно дело и самият Фонд”, допълни той. Иванов каза още, че математиката е приоритет на Фонда и гимназията, така че финансовата помощ за участието в състезанието в Китай идва съвсем логично.
Тазгодишното издание на престижния турнир е насрочено за периода от 13 до 20 юли 2014 г. и в него участват отбори само по покана. Въпреки че учебната година приключи, шестокласниците Никола Златимиров Казлачев, Даниел Петров Петров, Максим Чавдаров Къснеделчев и Теодор Григоров Недев от МГ “Баба Тонка” заедно с преподавателката си Боряна Куюмджиева са в училището ежедневно и решават задачи.
„Нашата гимназия участва традиционно в състезанието. Избрах Максим, защото е изключителен талант в разглеждането на алгебричните задачи от геометрична гледна точка, Тео е в екипа, защото ми направи впечатление, че е винаги с книга под ръка, Дани пък ме впечатли с това, че винаги задава въпрос, дори когато много добре всичко съм обяснила, докато Ники е ученикът, когото забелязах още в пети клас на първите две състезания, на които се класира на първо място”, сподели г-жа Куюмджиева.
Подготовката за Хонг Конг реално започна още миналата година, поради което четиримата млади математици участват в редица лагер-школи, поредната от които предстои преди голямото състезание и ще се проведе в Слънчев бряг. Паралелно с това през последните няколко месеца допълнителни занимания в поне четири от делничните дни съпътстват програмата на шестокласниците. Теми от материала по математика до 10 клас са част от подготовката за големия турнир.
Техните способности не са проявени в едно или две състезания, поясни главният учител по математика и изчислителна техника в МГ “Баба Тонка“ Боряна Куюмджиева, която работи с отбора и тази година ще го води в Хонг Конг. Тя отбеляза още поредицата национални и международни състезания, в които четиримата заемат не еднократно призови места.
Освен, че открива таланта у учениците си, основната част в подготовката за международното състезание пада на нейните плещи. В момента отборът прави основен преговор на материала. Едновременно с това, се е наложило да бъде взет материал по математика, изучаващ се иначе от 7, 8, 9 и 10 класове в българското училище. Като разбира се, темите, върху които учителят работи, са така преработени, че да помагат задачите от състезанието, давани през годините.
Международното състезание в Хонг Конг се провежда от 1999 година, а този отбор се подготвя да участва в седемнадесетото му издание. Подготвителният процес се улеснява, до известна степен, от натрупаният базов опит от страна на идеите, които следва състезанието, заключи Боряна Куюмджиева. Това насочва математичката към преподаването на основни страни от математиката, които в България, на това ниво, не се изучават. В Китай тези познания се получават от връстниците на шестокласниците, но българските програми били по – олекотени откъм учебен материал. Затова на момчетата, участници в отбора, им се наложило да насмогнат в познанията си с подобните триъгълници, аритметична и геометрична прогресия, математическата индукция и да познават добре всички трикове с пресмятания, броене, нестандартни методи използвани в задачи с разлагане или текстови задачи и т.н. С две думи, участниците в този тип състезание, трябва да имат нестандартно мислене и логика, което изчерпва и неговият смисъл, уточнява водещия учител. Този вид състезания изискват също и бързина в мисленето.

Цялата работа в поставените там задачи е тази, че все някъде ще има камъче и то трябва да бъде намерено! Боряна Куюмджиева поименното представи бъдещите състезатели в Хонг Конг, които ще представят училището и България пред света.

Максим Къснеделчев - впечатление прави неговият усет към геометричните задачи. Като такъв тип математическо мислене, според него, алгебрата може да се облече в геометрия.
Теодор Недев – той е много любознателен и пред него винаги стоят отворени въпроси, за които се търси отговор. Изключително четящ човек, нещо нетрадиционно за съвременните ученици.
Даниел Петров - за него е характерно, след като му е обяснено всичко, въпросите не спират да бъдат задавани. Това е добре за един състезател, на него може да се разчита, че ще изпипа нещата до край!
Никола Казлачев - неговото мислене е много бързо. На всякакъв тип състезание: контролно, класно, описание на задача, тест, той се справя до края в рамките на определеното време и резултатите са винаги впечатляващи.

Да пожелаем, на добър час! В състезанието, на което отива отборът, освен индивидуалните постижения, са от значение и отборните. Затова четиримата трябва да умеят синхронно да мислят и работят, което за сега е на лице, заключи Боряна Куюмджиева.

снимка - RuseInfo.net

Източник: МГ „Баба Тонка” и RI


 Какво е e-mail бюлетин?

Още новини за деня ( 21 Март 2019 )
Няма добавени новини до момента.2003 - 2016 ® Ruse Info е регистрирана търговски марка в Патентно Ведомство на Република България. Всички права запазени!
Считано от 1 януари 2017 година обновяването на тази страница ще бъде прекратено. Новият адрес на РусеИнфо ще бъде www.rousse.info
  Затваряне
Желаете ли да има ефекти на новините?
Да
Не
  Затваряне


Зареждане Loading...