Rousse.Info
Orgachim banner
Търсене в Помощ
Начало » Новини » Регион » Един от най - големите български ж. п. макети сглобяват в Русе
Продажба на
употребявани автомобили

Увеличаване   Намаляване

Един от най - големите български ж. п. макети сглобяват в Русе

22 Ноември 2006 18:13:22

Един от най - големите български ж. п. макети сглобяват в Русе
Реклама
Русенски университет 2016 г.

Феремерски пазар в събота в Русе

Един от най - големите български железопътни макети се създава в момента в Русе. На събитието днес станаха свидетели RuseInfo.net и в-к "Утро".

На площ над 12 м2 в Музея на транспорта и съобщенията в града ни вече има минижелезница в мащаб 1:87, задвижвана от постоянен ток 12 Волта. Идейният замисъл е пресъздаване на гара Бойчиновци, коловозното развитие на района и донякъде на ландшафта. Практическата реализация е за близо 8 дни - от поставянето на дървената основа до пускането на първия влак - непосилна задача за двамата представители на "тежката артилерия" в моделизма - Боно Стефанов и Гено Герашев. Действително, за да може министъра на транспорта да види в петък макета, са нужни много усилия, като към днешна дата е положена основата от стиропор, направена е планината с тунел, поставени са основните сгради, извършено е окабеляване и свързване на семафорите, прелезите, вътрешното осветление на зданията. Пултът за управление също е монтиран. Оказва се обаче, че в бързината трябва да се направят някои компромиси - примерно при баластовата призма под релсите на PIKO и ROCO не е сложен 3-милиметров лист корк да обира вибрациите при движение на тежките състави, макетът става тежък заради използването на специалната шпакловъчна смес вместо гипс с С200 или типичната за FREMO - модулите куха структура на планините.

Иначе сградите - собствено дело на Боно, който е машинист на прочутия български парен локомотив за експресни и бързи състави 15.215, се отличават с финес и майсторска изработка на детайлите. Той не е забравил дори чучурчетата на чешмите.

Гено е донесъл своите електровози "Шкода", а Боно - ръчно изработените парни локомотиви - реплики на 26.26 и други известни серии. Те ще бъдат тествани в най - скоро време на участъците и съоръженията, правени при спазване на NEM - нормите.

В макета има и русенски принос с осигуряване на фракция при полагане на баластовата призма.

/на снимка 1 - Боно Стефанов в действие, на снимка 2 - гара Бойчиновци в 1:87, на снимка 3 - поглед към част от макета/Източник: Тази новина е добавена от RuseInfo.net Моля цитирайте източника на новината.


 Какво е e-mail бюлетин?

Още новини за деня ( 19 Октомври 2018 )
Няма добавени новини до момента.2003 - 2016 ® Ruse Info е регистрирана търговски марка в Патентно Ведомство на Република България. Всички права запазени!
Считано от 1 януари 2017 година обновяването на тази страница ще бъде прекратено. Новият адрес на РусеИнфо ще бъде www.rousse.info
  Затваряне
Желаете ли да има ефекти на новините?
Да
Не
  Затваряне


Зареждане Loading...