Rousse.Info
Orgachim banner
Търсене в Помощ
Начало » Новини » Регион » Д-р Христо Метев: "До 60 000 лева годишно са нужни за дихателни концентратори в областта"
Продажба на
употребявани автомобили

Увеличаване   Намаляване

Д-р Христо Метев: "До 60 000 лева годишно са нужни за дихателни концентратори в областта"

27 Октомври 2006 16:28:22

Реклама
Русенски университет 2016 г.

Феремерски пазар в събота в Русе

След 30 минути в Русе тържествено ще започне честването 55-годишнината от създаването на русенския диспансер за пневмофтизиатрични заболявания. Във връзка с юбилея в събота ще се състои научно-практическа конференция по проблемите на белодробните болести под мотото „55 години диспансер за пневмофтизиатрични заболявания”. В града ни вече са близо 300 специалисти от цялата страна.

Д-р Хр. Метев коментира за Ruseinfo.net проблемите на този вид специализирана болнична и доболнична помощ в региона и страната.

По думите му са отпуснати достатъчно средства от НЗОК за различните пътеки, но се оказва, че има отделни специалности, където няма достатъчно осигуряване на отделните болестни единици с пътеки напр. плеврити и диагностицирането им, туберкулозата. В болничната помощ се наблюдава стремеж на лекарите за намаляване на писмената, бюрократична, работа, от която реално няма нужда. Процесът на вземане на решение за определено лечение много се затормозява ако трябва да се спазват всички изисквания включително на ЕС за документация и архив. Всичко рефлектира върху пациента. "Прекалено се усложнявата нещата при отразяването на клиниката и терапията на пациента", отбеляза той.

"За съжаление тези въпроси се поставят предимно от статистици и финансисти, а лекарите се губят. Често се губи връзката между Лекарския съюз и Здравната каса. В един момент Национална стратегия за определено заболяване или рамков договор стават уж със съгласието на БЛС, а всъщност не е така".

По НРД 2007 няма проблеми за Областния диспансер от гледна точка за финансирането.

В Русенска област няма особено проблеми с туберкулозноболните. Заболеваемостта е 30 - 34 на 100 000 граждани. Обхванати са всички контактни лица. Диспансерът не е прекратявал работата си от гледна точка борбата срещу туберкулозата и нейното микробиологично доказване. При другите заболявания се наблюдават трудности с болните с дихателна недостатъчност, които трябва често да ползват услугите на МБАЛ - Русе. НЗОК разрешава еднократно те да лежат в лечебното заведение , но всъщност потребностите са за повече посещения.

Няма възможност за домашно кислородно лечение. По света се вземат много сериозни мерки в тази насока, а в Русенска област и страната - не. НЗОК не отпуска лечение с помощта на кислородни бутилки или кислородни концентратори. Ако това стане ще има икономии и за болниците.

В Русенска област става въпрос за близо 60 болни годишно. Това означава, че за закупуване на концентраторите са нужни към 60 000 лева годишно. Ако клиничната пътека на 1 човек струва 250 лева, то икономиите годишно ще изплатят един електрически концентратор. Последните не се произвеждат у нас, а се внасят. Те позволяват въздуха да се концентрират от 20 до 40 %, а така да се разрежда посещението му в МБАЛ.

В града ни вече има граждани, които са отделили към 800 - 900 лева за целта. Техните разходи за година по поддръжка на концентратора са минимални.Източник: Тази новина е добавена от RuseInfo.net Моля цитирайте източника на новината.


 Какво е e-mail бюлетин?

Още новини за деня ( 20 Април 2018 )
Няма добавени новини до момента.2003 - 2016 ® Ruse Info е регистрирана търговски марка в Патентно Ведомство на Република България. Всички права запазени!
Считано от 1 януари 2017 година обновяването на тази страница ще бъде прекратено. Новият адрес на РусеИнфо ще бъде www.rousse.info
  Затваряне
Желаете ли да има ефекти на новините?
Да
Не
  Затваряне


Зареждане Loading...