Rousse.Info
Orgachim banner
Търсене в Помощ
Начало » Новини » Регион » Димчо Рубчев - ръководител на Общинския духов оркестър - Русе: Ние сме единствения духов оркестър в България, който има издадени два самостоятелни компактдиска с платени авторски права
Продажба на
употребявани автомобили

Увеличаване   Намаляване

Димчо Рубчев - ръководител на Общинския духов оркестър - Русе: Ние сме единствения духов оркестър в България, който има издадени два самостоятелни компактдиска с платени авторски права

19 Септември 2013 15:58:02

Реклама
Русенски университет 2016 г.

Феремерски пазар в събота в Русе

Димчо Рубчев е диригент на Духовия оркестър при Oбщина Русе. Днес разговаряхме с него по повод 50-годишния юбилея на оркестъра, който ще се чества на 1-ви октомври тази година.

-Г-н, Рубчев, кога е създаден оркестърът и кой е неговият първи диригент?

- Оркестърът в сегашния си вид, т.е. като формация е създаден през 1963г., като първият диригент на състава е маестро Стефан Вачев. Този оркестър всъщност е наследник на военните оркестри, които са били носители на цялата идея, започната още през края на 19-ти век с гостуващи чехи музиканти, които се населват в България и които са основоположници на българската духова музика. След 1963г. оркестърът вече е граждански. Започва своята дейност по малко по-различен начин. След време се сменят диригенти. Зад диригентския пулт застава г-н Петър Терзиев.

- Как се мени през годините състава и има ли излезли от него известни имена на българския музикален пазар?

- Оркестърът в сегашния си вид представлява една много модерна формация. Моята идея беше да осъществя една по-различна и съвременна формация в този оркестър, като създаването на Биг Бенд, тъй като Русе е един от основните културни центрове в страната, а дълги години има правен само един опит от Сашо Владигеров. Преди повече от 30 години е имало Биг Бенд. И всъщност аз се радвам, че успях да осъществя тази своя идея с помощта на колегите оркестранти.
Има колеги, които са минали през този оркестър и които в момента свирят в чужбина, в Националната опера в София, в оркестъра на Националното радио.

- Кои са по - интересните места, където е свирил оркестърът през годините?

- Много са местата и ангажиментите, в които сме участвали. Това са всички възлови места в централната част на града – площада пред Доходно здание, площада пред Общината, площада пред Съда, в парка, на кея посрещаме чуждестранни туристи, за които е голямо удоволствие, атракция и изненада. Има осъществени и няколко много успешни турнета, като последното беше миналата година във Финландия. С много голяма радост ни посрещнаха и с още по-голяма ни изпратиха оттам. Многообразен и стилов е репертоара, оттам и участията на самия оркестър.

- Откога сте негов диригент?

- Аз имам удоволствието да ръководя оркестъра от 1995г.

- Имате ли съвместни изяви с други състави?

- Да, този проект, който осъществихме във Финландия беше много интересен поради факта, че нашият състав всъщност направи една поредица от самостоятелни концерти. Финалният концерт на турнето беше сборен от три оркестъра – Музикалното училище на град Каяни, Военният оркестър на област Каяни и основното ядро беше нашият оркестър. Получи се един много мащабен оркестър от 60 човека, което прозвуча наистина разкошно в една невероятна зала, която имат в Каяни. Имаме и други бъдещи проекти съвместни с други оркестри, които ще се опитаме да осъществим.

- Кои са любимите Ви композиции, които изпълнявате?

- Нямам любими композиции. Всяко едно парче си има своя живот, своя цвят, има своето настроение. Всички са ми любими, нямам нещо, което бих отличил повече от другите.

- Как решавате въпроса с авторските права на някои композиции от чужди автори? Скъпо ли струва откупуването им?

- Ние сме единствения духов оркестър в България, който има издадени два самостоятелни компактдиска с платени авторски права и със сертификат от Министерството на културата, което означава, че ние сме абсолютно в правото и законното положение да разпространяваме този диск, защото той е абсолютно легален, а не пиратски. Стараем се да сме изрядни и към авторите, и към аранжъорите и следим тези неща да бъдат платени, колкото и да струва е редно всеки един състав и всеки един музикант да си плаща авторските права, както е навсякъде по света.

- Върху какви нови парчета работите?

- Изцяло сме се концентрирали върху предстоящия юбилей на оркестъра. Това се случва може би един път в живота и аз имам щастието да съм ръководител на оркестъра точно в този момент, което за мен е голяма чест. Концентрацията е пълна само за този наш юбилей, който предстои на 1-ви октомври. Веднага след това започваме работа по различни нови проекти около джаз форума, който ще се състои в Русе в края на ноември, Коледния фестивал и т.н.

- Кога ще е следващата Ви международна изява?

- Надявам се догодина. Предполагам, че ще имаме едно турне, което замисляме в момента и дано да го осъществим така, както го мислим.

Източник: В. Иванова, RuseInfo


 Какво е e-mail бюлетин?

Още новини за деня ( 21 Март 2019 )
Няма добавени новини до момента.2003 - 2016 ® Ruse Info е регистрирана търговски марка в Патентно Ведомство на Република България. Всички права запазени!
Считано от 1 януари 2017 година обновяването на тази страница ще бъде прекратено. Новият адрес на РусеИнфо ще бъде www.rousse.info
  Затваряне
Желаете ли да има ефекти на новините?
Да
Не
  Затваряне


Зареждане Loading...