Rousse.Info
Orgachim banner
Търсене в Помощ
Начало » Новини » Регион » Учебно ръководство за неформално екологично образование и стотици обучени ученици в резултат на проекта „Човек, технологии, околна среда”, реализиран от МД "Е. Канети"
Продажба на
употребявани автомобили

Увеличаване   Намаляване

Учебно ръководство за неформално екологично образование и стотици обучени ученици в резултат на проекта „Човек, технологии, околна среда”, реализиран от МД "Е. Канети"

15 Април 2013 19:00:33

Реклама
Русенски университет 2016 г.

Феремерски пазар в събота в Русе

Този месец приключи двугодишният проект „Човек, технологии, околна среда. Чрез образование за устойчиво екологично развитие на Русе и региона” на Международно дружество „Елиас Канети“. Партньори на Дружество Канети от немска страна бяха Хаус ам Майберг - Академия за гражданско и социално образование, а от българска - Клуб на приятелите на природен парк „Русенски Лом". Дейностите се осъществиха с финасовата подкрепа на DBU - Немската федерална фондация за екология и съфинансирането на фондациите: Агапедия, Лийбенау, Реновабис и Свети Франциск Хайлигенброн.

Проектът се посвети на екологичните промени и последствията за хората и околната среда, особено тежки за общества в икономически и социален преход, каквото е и българското. „Човек, технологии, околна среда” обхвана широка мрежа от участници в град Русе и региона. Обучени бяха 1000 деца от начални училища, 120 по-големи ученици - мултипликатори по неформално еколкогично образование, 100 млади хора (над 20 години) и 50 възрастни, работещи в сферата на образованието и сходни сфери. Проектът обхвана и групи, които до момента оставаха извън фокуса на нестопанските организации - социално слаби деца и младежи, представители на малцинствата, възрастни хора.

Акцент в проекта бе усвояването на нови знания чрез интерактивни техники на обучение, които да променят цялостните нагласи към опазването на околната среда. Най-малките участници в проекта се включиха в детския екоклуб „Ела”, в който работиха по време на учебната година, както и във ваканционните екоучилища, проведени в Регионална библиотека „Любен Каравелов”. Под формата на образователни игри децата научиха какво е биоразнообразие, рециклиране, работиха с естествени и отпадъчни материали, за да подготвят изложби на екологична тематика. Възпитаници на екоклуб „Ела” спечелиха националния конкурс за детско творчество „Danube Art master” на тема „Бъди активен, защити реките” под егидата на Международната комисия за опазване на река Дунав.

По-големите ученици се включиха в Екоакадемиите, имайки възможност да изберат измежду три различни тематични модула: Екотехнологии и иновации, Екополитика и медии и Еко- и социално предприемачество. Този образователен продукт е иновативен по много начини. Особено ценен резултат от проекта е съставянето на учебно ръководство за неформално екологично образование, което ще бъде на разположение във всяко средно училище в Русе, както и в Австрийска библиотека „Елиас Канети”. Ръководството съдържа разработени учебни занятия, техники за интерактивно преподаване, илюстрирани със снимки и готови приложения, от които педагозите могат да черпят идеи в своята работа в училище или да прилагат директно.

Интересът на русенските ученици към екологията и успехът на неформалните методи на обучение са доказани. Остава по-широкообхватно, разумно и целенасочено развиване на екологична и гражданска култура в града, което да адресира нуждите на града, на младите хора и мотивираните педагози и специалисти в НПО-сектора и институциите.

Източник: МД "Е. Канети" - Русе


 Какво е e-mail бюлетин?

Още новини за деня ( 21 Март 2019 )
Няма добавени новини до момента.2003 - 2016 ® Ruse Info е регистрирана търговски марка в Патентно Ведомство на Република България. Всички права запазени!
Считано от 1 януари 2017 година обновяването на тази страница ще бъде прекратено. Новият адрес на РусеИнфо ще бъде www.rousse.info
  Затваряне
Желаете ли да има ефекти на новините?
Да
Не
  Затваряне


Зареждане Loading...