Rousse.Info
Orgachim banner
Търсене в Помощ
Начало » Новини » Регион » Донка Петрунова в Русе: Трудът на един писател не е ефективен, ако той не пише, за да бъде признат и търсен от читателите
Продажба на
употребявани автомобили

Увеличаване   Намаляване

Донка Петрунова в Русе: Трудът на един писател не е ефективен, ако той не пише, за да бъде признат и търсен от читателите

13 Март 2013 15:24:09

Реклама
Русенски университет 2016 г.

Феремерски пазар в събота в Русе

"Българската Агата Кристи" ще представи своя книга тази вечер в РБ "Л. Каравелов". В тази връзка RuseInfo разговаря с Донка Петрунова /на снимката. Снимка - официален сайт на автора/ този следобед.

- Г-жо Петрунова, как и защо се насочихте към криминалната литература?


- Бях журналистка в списание „Жената днес”, едно от най-престижните списания на онова време и в един момент тематиката беше главно към тези успели жени, героини на социалистически труд и главно известните жени. А в началото на 80-те години имаше един голям бум на женската престъпност и тогава на мен ми „прищрака” защо тези жени, които до вчера са били уважавани жени, майки, любими, съпруги изведнъж са „кривнали от правия път” и са станали престъпници, влезли в затвора. Тогава вече тази тема не беше развивана, това беше първото журналистическо разследване в тоталитарния режим, което направих началото на 80-те години. Беше много трудно, тъй като темата за престъпността в България беше тема табу. С много голяма амбиция, инат и постоянство успях да мина през много препятствия и да получа разрешение да се занимавам с тази тематика. Повече от две години проучвах дела, ходих в следствие, ходих в съда, срещах се с потърпевши и извършители и накрая успях за известно време да вляза и в затвора, където написах книгата „Сивият дом”, която излезе 1986г., както се казва с рициново масло, защото никое издателство не искаше да я издаде, тъй като по онова време за тези неща не се говореше официално, въпреки че те съществуваха. Книгата се „разграби”, а читателите я обявиха за най-добрата публицистична книга на годината в анкетата на в. ”АБВ”.

- Признанието на читателите ли е най-ценната Ви награда?


- Имам доста награди за книгите си, защото имам 22 книги, но тази награда на читателите ми е най-скъпа, защото всеки е гласувал с името си, града си, селцето си. Тази подредба на читателите със „Сивият дом” на първо място още ме топли и мисля, че до края на живота ми ще ме топли, защото един писател, който не пише, за да бъде признат от читателите и търсен от читателите, не бих казала, че трудът му е ефективен.

- Вашите тиражи безспорно са много високи, защо книгите Ви са толкова търсени и харесвани от читателите?


- В книгите ми има достоверност. Аз проучвам много добре фактите, тъй като нито съм работила в структурите на МВР, нито съм работила в някакви бандидтски банди, така че всичко от двете страни на бариерата трябва да се проучи, за да бъде вярно и автентично. Всяка книга е измислена, но тя трябва да бъде така измислена, че когато човек я чете да бъде така, сякаш става нещо действително. Наричат ме летописец на времето и особено на прехода, защото например аз се ласкя, че ме сравняват с Агата Кристи, защото и аз пиша криминални романи, при мен има загадка, има разплитане на престъпление, има всички елементи на криминалния роман, но зад всичко това се стремя да търся социално политически условия, при които се развива дадено престъпление, психологията на извършителя и жертвата, защото това е по-важното- читателят, когато чете да си даде сметка за времето, в което живее, за себе си, за изкушенията, пред които е изправен и ако се поддаде на тези изкушения какво го очаква. Почти няма ненаказано зло. Книгите ми са толкова харесвани, защото ги проучвам много дълго. Понякога самото проучване трае по-дълго от написването. Например за „Сивият дом” съм била къде ли не, дори в затвора. След това имах едно друго приключение, писах се алкохоличка и влязох в клиниката по алкохолизъм и наркомания и лежах малко, защото когато се докоснеш до истинските неща по-лесно можеш да ги разкажеш, защото си ги преживял, видял си ги. За писателя дори най-страшните и тежките преживявания са някакъв капитал. Един писател пише с преживяванията, които има и с опита си.


За книгата „Очите на сърцето” известно време живях с клошарите. Това е един невероятн свят, в който моята героиня е много известна архитектка, но изгубва паметта си и попада там. И оттам един разрез на това общество, понякога една малка измама от този тип жилищни измами какво могат да направят с един човек – да му преобърнат живота изцяло. Защото престъпление не е само да откраднеш, да измамиш, да убиеш или нараниш, но и една голяма психическа травма.

- Какво подбужда хората да извършват престъпления, какво ги кара да прекрачват границите на закона, на морала?


- Всеки случай е индивидуален, но общото, което донякъде свързва повечето престъпления аз съм казала в последната си книга „Мъжемразката”, в която съм засегнала 13 демона в човека, които го подтикват към престъпления. Времето, в което живем спокойно може да се нареча криминално време. Така съм озаглавила и един от моите романи – „Любов в криминално време”. В наше време - преобърнатите ценности. На преден план излязоха парите и много се разви човешката алчност. Това е един от най-страшните демони в момента, който действа и направлява човека в най-негативната област на човешката дейност. Корупцията във властолюбието е ужасна, защото политиката стана една много доходна професия, далавера. Любовта се изкорести, свободата на нравите.

- Има ли сред Вашите герои реални лица и много хора ли са се припознавали във Вашите романи?


- Обикновено започвам с някой човек, който ми е направил впечатление, но се опитвам да направя сборни образи. Например в „Петатата власт” много хора разпознават Илия Пвалов, други разпознават други мутри, които по това време действаха. В „Бели рози в черна ваза”, която Съюза на писателите също обяви за книга на годината- миналата година се разпознават доста от съвременните политици. Аз се стремя да хвана характерните черти на един герои, в който вече могат да се разпознаят много други – героят на нашето време.

- Над какво работите в момента?


- Романът, върху, който работя сега е с работно заглавие „Само теб” и е за две двойки. Едната влюбена, пред прага на сватба, на меден месец, а другата паралелно пред разруха и скандал...

Повече за авторката ще научите на www.donkapetrunova.comИзточник: В. Иванова, RuseInfo


 Какво е e-mail бюлетин?

Още новини за деня ( 21 Март 2019 )
Няма добавени новини до момента.2003 - 2016 ® Ruse Info е регистрирана търговски марка в Патентно Ведомство на Република България. Всички права запазени!
Считано от 1 януари 2017 година обновяването на тази страница ще бъде прекратено. Новият адрес на РусеИнфо ще бъде www.rousse.info
  Затваряне
Желаете ли да има ефекти на новините?
Да
Не
  Затваряне


Зареждане Loading...