Rousse.Info
Orgachim banner
Търсене в Помощ
Начало » Новини » Регион » Адриана Митова - директор на Английска гимназия /АГ/ ”Гео Милев”: Държим на традициите отпреди 50 години, следим новостите и се стремим да се променяме
Продажба на
употребявани автомобили

Увеличаване   Намаляване

Адриана Митова - директор на Английска гимназия /АГ/ ”Гео Милев”: Държим на традициите отпреди 50 години, следим новостите и се стремим да се променяме

16 Януари 2013 12:41:38

Реклама
Русенски университет 2016 г.

Феремерски пазар в събота в Русе

Адриана Митова e директор на АГ ”Гео Милев” - Русе. Днес разговаряхме с нея по повод 50-годишния юбилей на учебното заведение. Той ще се чества на 19 април тази година.

- Г-жо Митова, АГ ”Гео Милев” е с безспорен имидж в Русе и региона. Как поддържате това ниво на образование и обучение?


- С работа! Стараем се първо педагогическия персонал да е от квалифицирани преподаватели, които са посветени на работата си, за да могат да мотивират учениците, тъй като днешните ученици не са учениците от преди десет, петнадесет, даже пет години. Много бързо се променят условията за работа и учителите също трябва да могат да се променят, съобразно променените условия. Основното при нас е учителят да е мотивиран, за да може да мотивора и учениците.

Непрекъснато се следят новостите, участваме в почи всички проекти, които са в образованието. Стремим се да предложим на нашите ученици не само класни занимания, а и много извънкласни, които да разнообразяват техния живот. Тъй като се оказва при едно проучване, което направихме, че много от седмокласниците, когато си избират училище всъщност се интересуват дали има училищен живот. И така си избират учлището, и за някои от тях ние така сме попаднали в техния избор.

- Кое е общото–повтарящото се, непреходното в развитието на гимназията през целия период на съществуването й?


- Ние следим новостите, стремим се да се променяме, но в същото време държим и на традициите. И онези традиции, които са били преди 50 години, ние се стремим да ги поддържаме. Основната традиция – това е качествено образование. В съвремието, за да може да привличаме ученици понякога се налага да се правят компромиси, но ние все още се опитваме да не правим компромиси с качественото образование, от това да изискваме от учениците да имат знания, да учат. Търсим начини и методи, по които да можем да ги запалим за науката. Така че непреходното- това е качествено обучение, качествено образование.

- Гимназията тази година чества 50-годишен юбилей. Какви ще бъдат акцентите в програмата по честванията?


- Събитията, свързани с честванията започнаха от вчера. Вчера беше годишнина от рождението на нашия патрон Гео Милев. Цялото училище поднесохме цветя пред паметника му до гимназията. Освен това бяха обявени доста конкурси – за рисунка, за лично творчество. Тези конкурси предстои да бъдат отчетени.
В края на месец февруари ще открием учлищна музейна сбирка, по която сме събрали неща, които да поддържат духа и спомена в училище и с тенденция постепенно през годините това да прерастне в музей. През март месец ще имаме среща с талантливи наши ученици и техните родители, където да ги наградим за успехите им и да обявим Геомилевски награди за тези талантливи ученици, които биха искали да кандидатстват за Геомилевски награди – наука, изкуство и спорт. Достойните печеливши ученици ще бъдат обявени на 19 април, когато ще бъде тържествения концерт.

- Тоест вече има определена дата и място на провеждане?


- Да, датата е сигурна - 19 април. Предполагаме, че мястото ще бъде Доходното здание.

- А кои официални лица ще поканите?


- Ще поканим на първо място хората, с които работим от Общината, от Инспектората по образование, всички онези учители, които са оставили следа в училището, училищното настоятелство, всички онези хора, които са ни помагали през годините, бивши наши възпитаници.

- С какво празникът на гимназията ще е по-различен в сравнение с други години?


- Стремим се нашите празници да са различни, в тях да участват само наши ученици. Освен това този празник ще бъде и празник равносметка. Той ще отчете един 10-годишен период, защото ние доста шумно отбелязахме 40-годишнината преди 10 години, и сега отново 50-годишнина. Това ще бъде събитие, което ще покаже как сме се променили, как сме се развили в рамките на тези 10 години. В този концерт ще участват наши ученици.

- Как се реализират Вашите възпитаници след завършване на гимназията?


- Нашите ученици като цяло се реализират чудесно. Те са успешни, затова на първо място има значение владеенето на чужди езици. Вече не говорим само за английски, а и за втори чужд език. Много често се случва да ме спират родители, за да ми говорят за успехите на техните деца. Че там където са кандидатствали за работа са държали изпит не само за първия чужд език, а и за втория чужд език. Отнася се за всички сфери на живота. Освен това нашите ученици, когато отидат в чужбина те нямат един дълъг период, в който да учат езика, да се адаптират, да не разбират -такъв момент при тях не се среща. Това им помага много по-бързо да преодоляват останалите трудности по адаптация - чисто битови, това, че са далече от близките си, от страната си.


Ние имаме ученици, които печелят национални състезания и стипендии за продължаване една година в чужбина. Такъв пример е Тома Павлов, който спечели тази есен наградата „Русе - 21 век”. Миналата година той се обучава за една година в САЩ, тази година се върна, довършва си образованието. Като цяло много голям процент от нашите ученици кандидатстват в чужбина. Вече имаме голям брой ученици, които са приети в чужбина от сегашните дванайсетокласници. Ние много често сме говорили с тях, че не е въпрос само да бъдеш в чужбина, а и къде в чужбина си, какво учиш, в какъв университет си. Така че нашите учници знаят как да избират, къде да отидат, за да може след това да се реализират и да си намерят работа. Имаме наш ученик, който завърши Харвард, а в момента е в екипа на настоящия президент Росен Плевнелиев. Това е нашият възпитаник – Димитър Миленков.

- От дистанцията на времето и поглеждайки в бъдещето каква ще е визията за развитие на гимназията?


- Гимназията се развива съобразно промените, които се правят и в нормативната уредба. Ние сме в очакване на приемане на нов закон. Трябва да видим какво е мястото, което отрежда Министерстовото на образованието на езиковите гимназии, как те ще развиват. На този етап ние като гимназия с чуждоезиков профил се развиваме в областта на езиците. Бихме искали да видим дали това ще се запази. И в зависимост от това какви са параметрите, които са заложени за развитие, и ние ще правим своите промени, тъй като се очаква, че този нов закон ще бъде доста по-различен от действащия в момента. Но така или иначе това, което е било, е, и ще бъде - това е качествено образование, широка обща култура, знания по предметите, които се изучват и стабилно знание поне по два чужди езика.

Г-жо Митова, благодаря за вниманието и отделеното време.Източник: В. Иванова, RuseInfo


 Какво е e-mail бюлетин?

Още новини за деня ( 23 Март 2019 )
Няма добавени новини до момента.2003 - 2016 ® Ruse Info е регистрирана търговски марка в Патентно Ведомство на Република България. Всички права запазени!
Считано от 1 януари 2017 година обновяването на тази страница ще бъде прекратено. Новият адрес на РусеИнфо ще бъде www.rousse.info
  Затваряне
Желаете ли да има ефекти на новините?
Да
Не
  Затваряне


Зареждане Loading...