Rousse.Info
Orgachim banner
Търсене в Помощ
Начало » Новини » Регион » В ортопедията на МБАЛ - Русе счупванията при децата се лекуват по най-съвременните европейски стандарти
Продажба на
употребявани автомобили

Увеличаване   Намаляване

В ортопедията на МБАЛ - Русе счупванията при децата се лекуват по най-съвременните европейски стандарти

13 Май 2012 12:06:17

Реклама
Русенски университет 2016 г.

Феремерски пазар в събота в Русе


В отделението по ортопедия и травматология към МБАЛ-Русе тежките счупвания на крайниците при децата се лекуват по най-съвременните европейски и световни стандарти. Това съобщи русенският детски ортопед д-р Боян Валентинов.
Наскоро 41-годишният специалист защити и докторска дисертация на тема "Еластична интрамедуларна остеосинтеза при фрактури на предмишницата в детската възраст".


"Със затоплянето на времето и началото на летния сезон зачестяват травмите и счупванията при децата. Статистиката показва, че почти всяко второ момче претърпява поне едно счупване, докато завърши растежа си. Едни от най-честите фрактури в детската възраст са тези на предмишницата. По-голямата част от тях се лекуват успешно с наместване и гипс. В не малко случаи обаче фрактурите са силно разместени и нестабилни, често се налагат и неколкократни повторни намествания под упойка или дълго обездвижване в гипс. Актуалното в разработения труд е, че е въведен и утвърден един съвременен и по-надежден метод на лечение, който гарантира бързи и отлични резултати с много по-малко рискове и усложнения в сравнение със стандарното оперативно лечение. Фрактурата се фиксира вътрешно със специални еластични импланти, които се поставят в канала на костта и са съобразени изцяло с особеностите на детската кост. Тази операция е минимално инвазивна - "безкръвна", не е свързана с големи разрези и гарантира правилно зарастване на костите на детето”, обясни д-р Валентинов.
Освен за фрактурите на предмишницата, методът се използва при всички счупвания на дългите тръбести кости - бедро, подбедрица и раменна кост.
В повечето случаи обездвижването с гипс е ненужно или е за съвсем кратък срок - от две-три седмици. По този начин децата се връщат много по-бързо към обичайните си занимания – игра, спорт и учение.
Методът е въведен първоначално в страни като Франция, Германия, Швейцария и Австрия, а в последните години се е наложил като съвременен стандарт в повечето водещи клиники в света. В русенската ортопедия методът е въведен преди повече от 15 години и популяризира тази техника за първи път в България. Досега е натрупан значителен опит – лечение на над 250 тежки счупвания, от които 133 на предмишницата, като резултатите са отлични.
„Горди сме, че името на Русе днес се свързва с този метод в цяла България и постиженията ни са оценени на най-високо национално и международно ниво от експертите в специалността. Много от тях признават, че в последните години русенската ортопедия е изпреварила в своето развитие голяма част от водещите в страната университетски и клинични центрове”, каза д-р Валентинов.

Д-р Боян Валентинов е един от водещите в страната детски травматолози. Той е част от елитната русенска ортопедична школа, оглавявана от доц. Пенчо Косев, който е негов учител и научен ръководител. Последовател в детската ортопедия на покойния Д-р Чобанов, през 2007 година Д-р Валентинов печели престижна стипендия на Европейското общество по детска ортопедия и Северноамериканската асоциация по детска ортопедия, предназначена за трима, избрани след конкурс, млади ортопеди от цяла Европа. Посещава едни от най-престижните университетски болници в САЩ, където като гост-лектор изнася доклади в университета в Харвард, центъра за удължаване на крайници в Балтимор, детските болници във Филаделфия, Колумбийския университет в Манхатън, Ню Йорк. Активен член е на Европейското общество по детска ортопедия /EPOS/ и редовен участник в ежегодните му конгреси. Участва в ръководството на българския клон на АО Trauma - глобална мрежа, обединяваща водещи експерти в съвременното лечение на фрактурите. Заедно с колегите си от Русенската ортопедия печели редица престижни награди в България и чужбина. Освен счупванията при децата, д-р Валентинов и неговите колеги от Русе лекуват по най-съвременните методи и редица вродени и придобити ортопедични заболявания при деца и възрастни пациенти, както от Русе, така и от цялата страна.
Всичко това е възможно, защото, както заявява той, „има уникалната възможност да бъде част, да работи и се развива в един от най-добрите ортопедични екипи в цяла България”.

снимка 1 – д-р Боян Валентинов показва специалния еластичен имплант, с който се лекуват тежки счупвания на крайниците.

снимка 2 – един от случаите в практиката на д-р Валентинов, който показва приложението на специалния еластичен имплант при счупване на предмишницата.

Това съобщи днес д-р Антоанела Славчева - изпълнителен директор на МБАЛ – Русе АД.Източник: МБАЛ - Русе


 Какво е e-mail бюлетин?

Още новини за деня ( 25 Май 2018 )
Няма добавени новини до момента.2003 - 2016 ® Ruse Info е регистрирана търговски марка в Патентно Ведомство на Република България. Всички права запазени!
Считано от 1 януари 2017 година обновяването на тази страница ще бъде прекратено. Новият адрес на РусеИнфо ще бъде www.rousse.info
  Затваряне
Желаете ли да има ефекти на новините?
Да
Не
  Затваряне


Зареждане Loading...