Rousse.Info
Orgachim banner
Търсене в Помощ
Начало » Новини » Регион » Изп. директор на "Дунав турс" АД Л. Лазаров: "Държавата не дава една стотинка за поддръжка на крайбрежната ивица"
Продажба на
употребявани автомобили

Увеличаване   Намаляване

Изп. директор на "Дунав турс" АД Л. Лазаров: "Държавата не дава една стотинка за поддръжка на крайбрежната ивица"

21 Февруари 2006 10:34:44

Изп. директор на "Дунав турс" АД Л. Лазаров: "Държавата не дава една стотинка за поддръжка на крайбрежната ивица"
Реклама
Русенски университет 2016 г.

Феремерски пазар в събота в Русе

На пресконференция, която продължава и сега, изпълнителният директор на "Дунав турс" АД Лилян Лазаров изрази мнението си за проблемите на русенската крайбрежна ивица. Той и г-н Л. Ботев, който представи позицията на дружеството по въпроса, са членове на Областната комисия по корабоплаване.

"Държавата не дава една стотинка за поддръжка на крайбрежната ивица", съобщи г-н Лазаров. Тя получава приходи от пристанищните такси, но не инвестира в почистване и облагородяване на района по протежение на Дунав в района на града. Направено бе предложение това да се промени по австрийски модел. Във Виена общината получава тези пари, като част от тях отиват в държавния, а останалата - в общинския бюджет.

Оказва се, че благодарение на много фактори Русе е единственият град на река Дунав, който няма пътнически терминал. Зданието на Речна гара сега е 67 % собственост на физическо лице, но земята под него е публична собственост. Показани бяха планове за премахване на сградата и "отваряне" на улица "Славянска" към реката. Това се налага и с оглед преместване пътникопотока от периферията на града към центъра. Г-н Ботев съобщи, че през тази година се очаква ръст при акостиращите на русенския бряг съдове с около 80 кораба или значително надхвърляне на 41 221 чужди туристи, които са посетили Русе през 2005 година. При сегашното положение ще се губят около 1 млн. евро от туристически такси и др. приходи /по 20 евро на човек/ , които биха били използвани в русенската икономика. Промените в Закона за концесиите и очакваните нови текстове на свой ред препятстват концесионирането на кея.

3 мотивирани предложения бяха представени още на русенските медии:

- да се изготви от Областна управа мотивирано и категорично искане пред Министерството на транспорта за ускоряване и решаване въпроса с концесионирането на пътническия кей през 2006 година

- да се подготвят условията за концесионирането, да се иска мнението и на независими експерти от гр. Русе, посочени от Областна управа

- да се предвиди етапно застрояване на крайбрежната зона, като първият етап бъде пътническият терминал - понтон № 2 и № 4.

За постигане на целите ще се търси съдействието на русенските депутати и по - специално на архитект Силвия Алексиева.Източник: Тази новина е добавена от RuseInfo.net Моля цитирайте източника на новината.


 Какво е e-mail бюлетин?

Още новини за деня ( 23 Март 2019 )
Няма добавени новини до момента.2003 - 2016 ® Ruse Info е регистрирана търговски марка в Патентно Ведомство на Република България. Всички права запазени!
Считано от 1 януари 2017 година обновяването на тази страница ще бъде прекратено. Новият адрес на РусеИнфо ще бъде www.rousse.info
  Затваряне
Желаете ли да има ефекти на новините?
Да
Не
  Затваряне


Зареждане Loading...