Rousse.Info
Orgachim banner
Търсене в Помощ
Начало » Новини » Регион » Общината и Областна администрация ще правят регистри на сгради - паметници на култура и подлежащи на възстановяване
Продажба на
употребявани автомобили

Увеличаване   Намаляване

Общината и Областна администрация ще правят регистри на сгради - паметници на култура и подлежащи на възстановяване

19 Февруари 2007 13:06:35

Общината и Областна администрация ще правят регистри на сгради - паметници на култура и подлежащи на възстановяване
Реклама
Русенски университет 2016 г.

Феремерски пазар в събота в Русе

Днес в Клуба на дейците на културата в Русе се състоя кръгла маса на тема "Да възстановим архитектурните паметници на Русе". Тя бе организирана от сдружение "Русе 21-ви век" с председател Атанас Колев, а на поканата се отзоваха народният представител Силвия Алексиева, областният управител Мария Димова, зам. - областният управител Искра Генева, зам. - кметът по строителството Дончо Добрев, главният архитект на Община Русе Симеон Рангелов, директорът на РИМ д-р Николай Ненов и др.

В резултат на близо 2 - часовата дискусия бяха приети следните задачи, които Областна и Общинска администрация - Русе ще изпълнят с оглед запазване архитектурното богатство на града.

Община Русе и Областна администрация - Русе ще изработят регистри на подлежащите за възстановяване сгради - съответно общинска и държавна собственост. В тях ще се отбележат формата на собственост, състоянието, времето, в което са станали неизползваеми и възможностите за привеждане в техния оригинален вид.  Ще се подготви и приеме програма за период от 10 години, в която с определена последователност и срокове ще се укажат всички подлежащи на възстановяване сгради. Тя ще се представи и на държавните институции с отношение при решаване на проблема. Всяка година Общината ще включва в бюджета си пари за програмата. Ще бъде сезиран НИПК за актуализиране базата данни за паметниците на културата в Русе. Поне един път годишно ще се провеждат срещи между Община и Областна администрация за обсъждане стъпките при решаване на проблема.

За всяка от сградите ще се провежда конкурс за технико - строителни програми за тяхното възстановяване. Фирма, определена чрез конкурс по ЗОП, ще осъществи приетата оферта. Общинският съвет и Областната управа ще отчитат ежегодно изпълнението на програмите.

Народният представител Силвия Алексиева обяви пред RuseInfo.net, че ще бъде инициатор на промени в Закона за паметниците на културата. Те ще бъдат съгласувани както с русенските народни представители, така и с други нейни колеги в НС. Главна насока на работа ще бъдат неприложимите на практика чл. 20 ал. 3 от ЗПК относно ипотекирането на частни имоти с оглед тяхното реставриране със съдействието на общините, а също и текстове на ЗУТ.

Над 230 са паметниците на културата в Русе, каза д-р Николай Ненов - директор на Регионалния исторически музей. Много от тези, свързани с индустриалното наследство на града /фабрики/ и някои от времето на социализма се рушат. По стечени ена обстоятелствата на ул. "Раковски" има запазени дървени складове от средата на 19-ти век, които обаче не се знае колко време ще издържат при сегашното си запуснато състояние. Централна гара - Русе поради малката си възраст /"само" 50 години/ не е допусната в списък ана паметниците на културата. Решението на въпроса за запазването на русенските старини е създаване на туристически маршрути.

Пример бе даден и с изчезващите стари красиви сгради на Русе. На тяхно място се появяват уродливи модернистични творения, които не се вписват в архитектурнита ансамбли. Арх. В. Илиев даде пример с новопостроената стъклена административна сграда срещу входа на Общинска и Областна администрация , поставянето на аркада от гипсокартон при новия хотел откъм ул. "Александровска" /зад банка ДСК/. В последния случай се оказва, че авторът на проекта е съпругата на шефа на НИПК.

Г-н Илиев се обяви против събарянето на масивни сгради и построяването на техни реплики. Подобно действие ще доведе до "кич". За илюстрация бе посочено доброто изпълнение на бившата книжарница "Георги Кирков", но покривът няма нищо общо с оригинала. Вероятно заради големите климатични системи там е прието решение той да бъде плосък.

Специално внимание бе отделено на бившата сграда на МВР по ул. "Александровска" и "Черно море". Адвокат Мария Василева бе скептична в изхода на делото между Община Русе и собствениците. Според нея проблем има с иска на кмета Б. Йотов и процесуалното представителство. Навремето, при отнемане имота от държавата и прехвърлянето на Народния съвет, не са оформени всички документи.

Г-н Добрев призна за основателността на упреците към Община Русе, но подчерта, че ЗУТ и ЗПК не сработват "в крайната си фаза". Собствениците на бившата сграда на МВР понастоящем не се допитват до Община Русе и има съмнения за други инвестиционни намерения, несвързани със запазване на настоящата сграда.

В крайна сметка той и областният управител се разбраха за пълно съдействие при решаване въпросите с опазване на архитектурните шедьоври в Русе.Източник: Тази новина е добавена от RuseInfo.net Моля цитирайте източника на новината.


 Какво е e-mail бюлетин?

Още новини за деня ( 23 Март 2019 )
Няма добавени новини до момента.2003 - 2016 ® Ruse Info е регистрирана търговски марка в Патентно Ведомство на Република България. Всички права запазени!
Считано от 1 януари 2017 година обновяването на тази страница ще бъде прекратено. Новият адрес на РусеИнфо ще бъде www.rousse.info
  Затваряне
Желаете ли да има ефекти на новините?
Да
Не
  Затваряне


Зареждане Loading...