Rousse.Info
Orgachim banner
Търсене в Помощ
Начало » Афиш » Изложби » С две инициативи РБ "Л. Каравелов" отбелязва годишнина от рождението на Шарл Перо днес - допълнена
Продажба на
употребявани автомобили

 С две инициативи РБ "Л. Каравелов" отбелязва годишнина от рождението на Шарл Перо днес - допълнена
11 Януари 2013 15:26:33

Реклама

Днес от 15.30 ч., в навечерието на 385-годишнината от рождението на френския писател и автор на детски приказки Шарл Перо (12.01.1628 г.), в Регионална библиотека „Любен Каравелов” ще бъде открита изложба с издания на някои от най-известните приказки на Шарл Перо: „Червената шапчица“, „Котаракът в чизми“, „Малечко Палечко“, „Спящата красавица“, „Пепеляшка“, „Магарешката кожа“ и др. Най-старото издание на приказките на Шарл Перо, което може да се види в експозицията, е на френски език, отпечатано в Париж през 1959 година.
Приказките на Шарл Перо са илюстрирали известни художници: Гюстав Доре, Бенвенути, Адриен Сегур, Роберто Згрили, Ерик Кинкейд, Джон Пейшънс, Тони Улф, Веселин Праматаров, Борис Стоилов.

Във фоайето се бяха събрали първокласници от СОУ“Хр.Ботев“ в Русе. Въпреки късния след обяд, сътрудниците от библиотеката успяха да интригуват детската аудитория. Да предадат емоцията и вълшебството на приказните герой на Шарл Перо. Обаянието на илюстрациите от многобройните изложени книжки, успяха да развълнуват дори и възрастните. Кулминацията сред децата настъпи, когато дойде Червената шапчица. Те я наобиколиха и започнаха да я разпитват по детски, а тя им подари по една „Малка книжка по краснопис“. Малките ученици веднага се заеха да оцветяват и разглеждат с интерес новата си придобивка.

Днес в библиотеката ще бъде и премиерата на първата книга от поредицата „Малка книжка за краснопис”, посветена на една от най-известните приказки на Шарл Перо – „Червената шапчица“. Поредицата „Малка книжка за краснопис”, продукт на марката Dotterel ABC, има за цел да популяризира и подобри краснописа и правописа сред най-малките ученици като ги превърне в забавно и същевременно полезно занимание. Dotterel ABC е не само известна марка, но и име на шрифт (трасиран с точки), който подпомага по-лесното усвояване на ръкописното писане на над 40 езика на кирилица и латиница.
Изданието „Малка книжка за краснопис” се предлага на български, английски и немски език като помощно средство при чуждоезиковото обучение в началното училище.
Френският писател, фолклорист и автор на детски приказки Шарл Перо е роден в Париж на 12 януари 1628 година. Бил е най-малкото от четирите момчета на богато и уважавано семейство. Учи в най-добрите за своето време училища и завършва право. През 1671 година става член на Френската академия на науките.
Прочутите приказки на Шарл Перо са издадени през 1697 година от парижкия издател Клод Барбен. В това първо издание, излязло под заглавието “Истории и приказки от старото време с морални настваления”, името на автора не е посочено. Посвещението в началото на сборника е подписано от Пиер Д’Арманкур - синът на Перо. Всъщност приказките били дело на двама души – на мъдрия Перо и на невръстния му син, който допълвал или променял разказаното от баща му. Така се родили вечните приказки за Пепеляшка, Котаракът в чизми, Магарешката кожа, Рике с кичура, Синята брада, Малечко Палечко, Червената шапчица, приказки, които и днес носят духа на онова далечно време и мъдростта на света.

Регионална библиотека “Любен Каравелов” – гр. Русе е една от най-рано създадените градски библиотеки след Освобождението. Началото е поставено с Протокол № 21/11.02.1888 от тогавашния Общински съвет в Русе.
През изминалите 125 години Русенската библиотека се развива и утвърждава като модерна и динамично развиваща се институция, в съзвучие с мисията ѝ на значим и притегателен образователен, информационен и културен център за Русе и Русенски регион. Основна отговорност на библиотечния екип винаги е била да възпитава културата на четене и да формира литературна образованост у читателя от най-ранна до най-късна човешка възраст.
Днес Регионална библиотека „Любен Каравелов“ синтезира класическия модел на библиотечна институция и високотехнологичния модел на дигиталната библиотека, съчетавайки традиционния достъп до литература с достъпа до информационните технологии в полза на обществото.
Библиотеката разполага с фонд от 670 000 тома книги, периодични издания, албуми, карти, нотни издания, аудио и видеокасети, CD, DVD, стандарти. Набавя годишно 8 000 тома библиотечни документи и предлага 900 заглавия периодични издания. Средно на ден библиотеката се посещава от 300 души от различни възрасти, от които 100 са читатели на Детски отдел.


2003 - 2016 ® Ruse Info е регистрирана търговски марка в Патентно Ведомство на Република България. Всички права запазени!
Считано от 1 януари 2017 година обновяването на тази страница ще бъде прекратено. Новият адрес на РусеИнфо ще бъде www.rousse.info