Търсене в Помощ
Начало » Афиш » Изложби » С две инициативи РБ "Л. Каравелов" отбелязва годишнина от рождението на Шарл Перо днес - допълнена
Продажба на
употребявани автомобили

 С две инициативи РБ "Л. Каравелов" отбелязва годишнина от рождението на Шарл Перо днес - допълнена
11 Януари 2013 15:26:33

Реклама

Днес от 15.30 ч., в навечерието на 385-годишнината от рождението на френския писател и автор на детски приказки Шарл Перо (12.01.1628 г.), в Регионална библиотека „Любен Каравелов” ще бъде открита изложба с издания на някои от най-известните приказки на Шарл Перо: „Червената шапчица“, „Котаракът в чизми“, „Малечко Палечко“, „Спящата красавица“, „Пепеляшка“, „Магарешката кожа“ и др. Най-старото издание на приказките на Шарл Перо, което може да се види в експозицията, е на френски език, отпечатано в Париж през 1959 година.
Приказките на Шарл Перо са илюстрирали известни художници: Гюстав Доре, Бенвенути, Адриен Сегур, Роберто Згрили, Ерик Кинкейд, Джон Пейшънс, Тони Улф, Веселин Праматаров, Борис Стоилов.

Във фоайето се бяха събрали първокласници от СОУ“Хр.Ботев“ в Русе. Въпреки късния след обяд, сътрудниците от библиотеката успяха да интригуват детската аудитория. Да предадат емоцията и вълшебството на приказните герой на Шарл Перо. Обаянието на илюстрациите от многобройните изложени книжки, успяха да развълнуват дори и възрастните. Кулминацията сред децата настъпи, когато дойде Червената шапчица. Те я наобиколиха и започнаха да я разпитват по детски, а тя им подари по една „Малка книжка по краснопис“. Малките ученици веднага се заеха да оцветяват и разглеждат с интерес новата си придобивка.

Днес в библиотеката ще бъде и премиерата на първата книга от поредицата „Малка книжка за краснопис”, посветена на една от най-известните приказки на Шарл Перо – „Червената шапчица“. Поредицата „Малка книжка за краснопис”, продукт на марката Dotterel ABC, има за цел да популяризира и подобри краснописа и правописа сред най-малките ученици като ги превърне в забавно и същевременно полезно занимание. Dotterel ABC е не само известна марка, но и име на шрифт (трасиран с точки), който подпомага по-лесното усвояване на ръкописното писане на над 40 езика на кирилица и латиница.
Изданието „Малка книжка за краснопис” се предлага на български, английски и немски език като помощно средство при чуждоезиковото обучение в началното училище.
Френският писател, фолклорист и автор на детски приказки Шарл Перо е роден в Париж на 12 януари 1628 година. Бил е най-малкото от четирите момчета на богато и уважавано семейство. Учи в най-добрите за своето време училища и завършва право. През 1671 година става член на Френската академия на науките.
Прочутите приказки на Шарл Перо са издадени през 1697 година от парижкия издател Клод Барбен. В това първо издание, излязло под заглавието “Истории и приказки от старото време с морални настваления”, името на автора не е посочено. Посвещението в началото на сборника е подписано от Пиер Д’Арманкур - синът на Перо. Всъщност приказките били дело на двама души – на мъдрия Перо и на невръстния му син, който допълвал или променял разказаното от баща му. Така се родили вечните приказки за Пепеляшка, Котаракът в чизми, Магарешката кожа, Рике с кичура, Синята брада, Малечко Палечко, Червената шапчица, приказки, които и днес носят духа на онова далечно време и мъдростта на света.

Регионална библиотека “Любен Каравелов” – гр. Русе е една от най-рано създадените градски библиотеки след Освобождението. Началото е поставено с Протокол № 21/11.02.1888 от тогавашния Общински съвет в Русе.
През изминалите 125 години Русенската библиотека се развива и утвърждава като модерна и динамично развиваща се институция, в съзвучие с мисията ѝ на значим и притегателен образователен, информационен и културен център за Русе и Русенски регион. Основна отговорност на библиотечния екип винаги е била да възпитава културата на четене и да формира литературна образованост у читателя от най-ранна до най-късна човешка възраст.
Днес Регионална библиотека „Любен Каравелов“ синтезира класическия модел на библиотечна институция и високотехнологичния модел на дигиталната библиотека, съчетавайки традиционния достъп до литература с достъпа до информационните технологии в полза на обществото.
Библиотеката разполага с фонд от 670 000 тома книги, периодични издания, албуми, карти, нотни издания, аудио и видеокасети, CD, DVD, стандарти. Набавя годишно 8 000 тома библиотечни документи и предлага 900 заглавия периодични издания. Средно на ден библиотеката се посещава от 300 души от различни възрасти, от които 100 са читатели на Детски отдел.
Ford Fiesta
Оргахим АД Русе


2003 - 2015 ® Ruse Info е регистрирана търговски марка под номер 00066498 в Патентно Ведомство на Република България. Всички права запазени!