Rousse.Info
Orgachim banner
Търсене в Помощ
Начало » Афиш » Изложби » Изложба на Йон Салищеяну бе открита в Русенската художествена галерия
Продажба на
употребявани автомобили

 Изложба на Йон Салищеяну бе открита в Русенската художествена галерия
10 Октомври 2012 09:47:02

Реклама

Изложба на Йон Салищеяну бе открита в Русенската художествена галерия. Дъщерята на Йон Салищеяну представи накратко изложбата. „Имам голям шанс да съм негова дъщеря и това ме кара да му показвам работите”, сподели тя. От 1 година той не е между живите, поради което тя счита за свое задължение да го показвам не само в Румъния, където е много известен, но е щастлива да разшири обхвата. Избрала е картини от различни периоди на живота му. Виждат се портрети от 60-те години на живота му, а русенската публика може да види и огромната негова картина, наречена „Камъни и вечност”. Тя е със символичен характер. Подбрани са работи с различни формати и върху различни материи. Авторът обаче е работил с акрилни бои, но има и колажи. Той е доста изобретателен в техниката си, поради което има голямо разнообразие в картините.Хиляди хора са разглеждали изложбата, но в крайна сметка не всички достигат до разбиране значението на картината. Винаги обаче има емоционален отзвук. Именно в това се състои основното качество на Салищеяну - да предизвиква емоциите.

Баща и е бил дълбоко оптимистичен човек. По тази причина в картините няма негативизъм, а само оптимизъм. Салищеяну е бил доста щедър човек, което се продължава и от дъщеря му. В много румънски музеи се прави опит да се създадат пространства на негови картини. Те ще бъдат оформени изцяло от дарения.

Това осмата изложба, организирана след смъртта на художника преди близо година. /RuseInfo/


2003 - 2016 ® Ruse Info е регистрирана търговски марка в Патентно Ведомство на Република България. Всички права запазени!
Считано от 1 януари 2017 година обновяването на тази страница ще бъде прекратено. Новият адрес на РусеИнфо ще бъде www.rousse.info