Rousse.Info
Orgachim banner
Търсене в Помощ
Начало » Афиш » Други събития » Коледен концерт с изпълнение на Коледна оратория от Бах ще се състои на 16 декември в Русе
Продажба на
употребявани автомобили

 Коледен концерт с изпълнение на Коледна оратория от Бах ще се състои на 16 декември в Русе
08 Декември 2011 12:44:22

Реклама
На 16 декември, петък от 18 часа в Зала „Европа” в Доходното здание - Русе, русенската публика ще бъде предпразнично зарадвана и настроена за посрещането на Рождественските празници с изпълнението на „Коледна оратория” от Йохан Себастиян Бах. Инициативата е основно на Община – Русе и е подкрепена от Държавна опера – Русе. Подобен концерт е истинско културно събитие. Липсата на традиции в изпълнението на трудната барокова музика на великия германски майстор, определя и много рядкото изпълнение на това тържествено произведение от българските музиканти. Но известен опит сред първокласните оркестранти на Русенската филхармония съществува. Заедно с опитните в областта на бароковата и на модерната музика хористи от Смесения хор „Хроф.Васил Арнаудов” и техния диригент Драгомир Йосифов, русенските музиканти с радост ще представят на своите почитатели прекрасната „Коледна оратория”.

Ораторията по неповторим начин разказва историята за раждането на земята на Спасителя. Хоралите в произведението съдържат емоционален коментар – изпълнен с любов към Иисус, Светата Дева и тяхната уникална мисия, а музикалните части със светлата звучност на обоите и бляскавото тържество на тромпетите изпълват с радост сърцето на слушателя.
За да даде своя принос с опита си и майсторството си в интерпретацията на музиката на Бах, да дирижира концерта е поканен Андреас Херман – диригент на Филхармоничния хор на Мюнхенската филхармония и професор по дирижиране във Висшето училище за музика и театър – Мюнхен.

Андреас Херман е роден през 1963 г. в Мюнхен. Завършва Мюнхенската музикална академия. От 1996 г., като хоров диригент на Мюнхенската филхармония, поема длъжността главен художествен ръководител на филхармоничния хор. Преподава хорово дирижиране, композиция и църковна музика въвВвисшето училище за театър и музика-Мюнхен. През 2001 г. основава дамския вокален ансамбъл "Eve Voices". Той е познат на българската публика още от 2003 година, когато за първи път гостува у нас. Тогава представя в София ораторията "Сътворението" от Хайдн, а през 2005 година – последната творба на Моцарт – „Реквием” - с участието на Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР.
Драгомир Йосифов завършва ДМА “П. Владигеров” с хорово и оркестрово дирижиране при проф. В. Арнаудов и Д. Манолов (1992, 95). Учи композиция при проф. Л. Николов и Б. Спасов. Занимава се също с Т. Льовенди, Тон де Леув, П.Х. Дитрих и Фр. Голдман. Специализира при А. Виеру (1995-96). От 1993 е диригент на хор “Проф. В. Арнаудов” Русе, с който през 1998 спечелва два златни медала и Голямата награда на III Международен хоров конкурс  Полхайм (Германия). Има диригентски гастроли с различни оркестри в България. Като диригент, пианист и хормайстор е осъществил световни и национални премиери на множество произведения от ХХ век. Автор е на камерно-инструментални произведения и др. В творчеството си експериментира с различни авангардни техники и естетики, характерни за Musica Nova.
Солисти на „Коледна оратория” от Бах са:
Гиргина Гиргинова – сопран
Адриана Грекова – алт
Николай Моцов – тенор
Пламен Бейков – бас.
Адриана Грекова и Николай Моцов са родени в Русе. Те са изявени освен като оперни, също и като камерни изпълнители. Но тяхна основна мисия след изпълнителското изкуство е благородната мисия на преподаването. Грекова е преподавател в музикалния факултет на университета в Сус, Тунис, а Моцов е доцент във вокалния факултет на Държавната музикална академия – София.

Гиргина Гиргинова и Пламен Бейков са солисти на Държавна опера – Русе. Афинитетът им към музиката на Й.С.Бах ги е превърнал в любими сътрудници на Баховото общество в България. Гиргинова и Бейков вече няколко сезона са неизменни участници в концертите на Баховото общество, като най-значимият от тях остава традиционното изпълнение на „Матеус пасион” и „Йоханес пасион” по време на Страстната седмица в Аулата на Софийския университет „Св.Климент Охридски”. /ДО - Русе/
2003 - 2016 ® Ruse Info е регистрирана търговски марка в Патентно Ведомство на Република България. Всички права запазени!
Считано от 1 януари 2017 година обновяването на тази страница ще бъде прекратено. Новият адрес на РусеИнфо ще бъде www.rousse.info