Rousse.Info
Orgachim banner
Търсене в Помощ
Начало » Афиш » Други събития » Трима музиканти идват в Русе за юбилея на НУИ
Продажба на
употребявани автомобили

 Трима музиканти идват в Русе за юбилея на НУИ
25 Февруари 2010 19:42:41

Реклама
Холандия, Швейцария и Белгия се превърнаха във втори дом от доста години за трима русенски музиканти. 50 - годишният юбилей на Училището по изкуствата стана причина цигуларката Веселина Маникова, челистът Константин Евтимов и диригентът Иво Венков да се завърнат отново в родния си град, за да участват заедно в концерт в петък от 18 часа в зала "Филхармония". Те ще свирят заедно с Русенска филхармония творби от Брамс и Мусоргски, като тази изява ще бъде прелюдия към програмата на фестивала "Мартенски музикални дни". За челиста Константин Евтимов симфоничният оркестър е като семейство, защото баща му дълги години свири там на контрабас. Съвсем естествено младият музикант завършва училището по изкуствата и след това учи чело в Музикалната академия при проф. Венцеслав Николов и проф. Богомил Караконов. След като през 1996 г. участва като соло челист в световното турне на "Филхармония на нациите" под диригентството на Юстус Франц, той прави шестмесечна специализация при проф. Мария Клийгел в Есен. През същата година заминава в Берн за участие в майсторски клас при проф. Конрадин Бродбек и получава отлично концертна и солистична диплома.
Още като студент младият русенец започва да свири в симфоничния оркестър на Лозана, а два месеца по - късно е назначен за концертмайстор там. По същото време са запознава с Пиер Амоял, който го кани за концертмайстор на камерния оркестър на Лозана. Участва в многобройни фестивали и концерти, свири като солист на на й- известните филхармонии, партнира в камерни формации на покойния Мстислав Ростропович, Юрий Башмет, Пиер Амоял, Йорг Демус и др. Преди две години Константин Евтимов решава да се прибере окончателно в България и в момента е концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР.
Цигуларката Веселина Маникова също е свързана много силно с Русенска филхармония, тъй като след завършването си се завръща в родния си град и свири в симфоничния оркестър. През 2003 г. заминава на специализация в Холандия и завършва Музикална академия в Грьонинген и Кралската консерватория в Хага. Изнася концерти с различни оркестри както в Европа, така и в Япония, и работи много в областта на камерната музика. Младата русенка е носител на многобройни награди, сред които награда от конкурса за камерна музика във Фонтенбло и специалната награда на фондацията "Tottevy" - Ню Джърси. Понастоящем Веселина е втори концертмайстор на Северния Холандски оркестър.
Иво Венков е сред най - изявените млади български диригенти, носител на първа награда от конкурсите "Сър Джон Солти" и "Густав Малер", където се преборва с 15 конкуренти от 13 страни. Възпитаникът на Училището по изкуствата е завършил пиано, музикална теория и оркестрово и хорово дирижиране в Музикалната академи яв София. Още по време на следването си дирижира две камерни опери на проф. Георги Костов, а след това става диригент във Варненската опера. Той специализира във Висшето училище за музика и приложни изкуства в Грац, Австрия, и от 1998 година заминава да работи в Белгия, където е поканен да води Брюкселския младежки оркестър. Малко по – късно русенецът е избран сред 40 кандидати за ръководител на Младежкия симфоничен оркестър – Антверпен. /в. "Утро"/
2003 - 2016 ® Ruse Info е регистрирана търговски марка в Патентно Ведомство на Република България. Всички права запазени!
Считано от 1 януари 2017 година обновяването на тази страница ще бъде прекратено. Новият адрес на РусеИнфо ще бъде www.rousse.info